Koulu + taide -näyttely avattiin Järvenpään taidemuseolla – oppilaat vahvasti esillä
Järvenpään taidemuseolla avattu Koulu + taide -näyttely tarkastelee suomalaisen taidekasvatuksen historiaa ja nykytilaa. Näyttelyssä on esillä sekä perinteisiä taideteoksia että Järvenpään Yhteiskoulun oppilaiden taidetyötä, jotka tuovat esiin oppilaiden näkökulmia.
Lauantaina 6.10.2024 Järvenpään taidemuseolla avattiin Koulu + taide -näyttely, joka tarjoaa katsauksen suomalaisen taidekasvatuksen kehitykseen 1900-luvun alusta tähän päivään. Näyttelyn keskeinen ajatus pohjautuu Venny Soldan-Brofeldtin vuonna 1906 perustamaan Taidetta kouluihin -yhdistykseen, jonka tavoitteena oli tuoda laadukasta taidetta jokaisen lapsen ulottuville. Näyttelyssä on esillä niin kultakauden taiteilijoiden taideteoksia kuin myös nykypäivän taiteilijoiden töitä, jotka kertovat taiteen muuttuneesta roolista opetuksessa. Näyttelyssä kuuluu myös tämän päivän koululaisten ääni. Näyttely on osa Opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämän Sivistyksen teemavuoden tapahtumia ja on saanut avustusta myös Museovirastolta.
Taide kuuluu jokaisen oppilaan arkeen
Järvenpään opetusjohtaja Arja Korhonen korosti pitämässään avajaispuheessa taiteen merkitystä osana suomalaista kasvatusta. Hän muistutti, kuinka jo 1800-luvulla kansallisrunoilija Runeberg ja satusetänäkin tunnettu Topelius vaikuttivat opetukseen paitsi kirjallisuudellaan myös luomalla ihanteita suomalaisesta luonnosta ja kansasta, jotka näkyivät taidejulkaisuissa. Näitä julkaisuja käytettiin koulujen oppimateriaalina. Korhonen totesi, että Järvenpäässä pyritään edelleen tuomaan taide jokaisen oppilaan ja kuntalaisen arkeen – jokaisesta koulusta löytyy taidetta, ja uusiin kouluihin sisällytetään aina taideteoksia.
Oppilaiden taideteokset keskiössä
Yksi näyttelyn merkittävimmistä piirteistä on Järvenpään Yhteiskoulun oppilaiden taideteosten esittely. 8A- ja 9A-luokkien oppilaat ovat luoneet kuva-, sana- ja musiikkitaidetta, jotka nivoutuvat luontevasti näyttelyn historialliseen teemaan. Taidemuseolla pääsee kuulemaan oppilaiden kirjoittamia metsämuistoja kuunnelmana ja kokemaan oppilaiden tekemistä metsäaiheisista akvarellitöistä sekä niihin liittyvistä äänimaisemista koostetun videoteoksen. Metsäaiheisten teosten inspiroijana on ollut Yhteiskoulun uudisrakennuksen 2. kerroksesta löytyvä IC98-taiteilijakollektiivin Yhteinen metsä -videoteos.
Avajaisyleisö muisteli kouluaikojen taidekokemuksia
Avajaisissa oppilaat haastattelivat myös yleisöä heidän kouluaikojensa taidemuistoista. Useat avajaisvieraat kertoivat, että kouluissa voisi olla enemmän oppilaiden tuottamaa taidetta. Monet muistivat nähneensä koulussa keramiikkaa, rappusten seinille maalattuja suuria vanhoja tauluja, oppilaiden tekemiä kuvataidetöitä, modernia taidetta opettajainhuoneessa sekä musiikkiesityksiä. Vieraat pohtivat, kuinka taide on ollut tärkeä osa heidän elämäänsä, erityisesti oppimisen ja opetuksen välineenä. Taiteen kautta voi oppia elämästä, kulttuurista ja yhteiskunnasta, ja lisäksi se tarjoaa rentoutumista ja rauhaa. Samalla taiteen kautta voi tutustua itseensä ja muihin, ja se lisää myös viihtyisyyttä ja hyvinvointia.
Koulu + taide 6.10.2024–23.2.2025, Järvenpään taidemuseo. Avoinna: ke–to klo 10–17, pe 10–14, la–su klo 10–17. Liput: 9 / 8 / 4 e, Museokortti tai Kaikukortti.
Lue myös:
Syyslomalla takaisin koulun penkille? Taidemuseon Koulu + taide -näyttelyssä tapahtuu lomaviikolla!
JYK:in blogi: Taiteidenvälinen opetus: oppilastöitä Järvenpään taidemuseon näyttelyssä
Järvenpääelämää-tarinoissa esitellään järvenpääläistä elämänmenoa ja kerrotaan syvemmin kaupungissa tapahtuvista ajankohtaisista asioista.