Kasiluokkalaiset pohtivat seurustelun pelisääntöjä tunnetaitotyöpajoissa
Millaista on turvallinen seurustelu? Miten tunnistaa epäterveitä suhteita? Entä millaisia vaikutuksia yhteiskunnan asenteilla on ihmissuhteisiimme? Näitä teemoja on käsitelty alkuvuoden aikana Järvenpään kasiluokkalaisten kanssa tunnetaitotyöpajoissa, jotka ovat herättäneet nuorissa ajatuksia ja saaneet kiitosta konkreettisuudestaan.

Työpajat ovat osa perusopetuksen ja järjestöjen yhteistä panostusta nuorten hyvinvointiin ja väkivallan ehkäisyyn. Ne on suunniteltu tukemaan nuoria tunnistamaan terveisiin ihmissuhteisiin liittyviä taitoja – silloinkin, kun seurustelu ei vielä ole ajankohtaista.
Erityisen tärkeää on ymmärrys siitä, että väkivallan muodot eivät rajoitu fyysiseen väkivaltaan – usein esimerkiksi henkinen, taloudellinen tai kontrolloiva käyttäytyminen edeltävät fyysistä väkivaltaa. Kun nuori oppii tunnistamaan nämä varhaiset merkit, voidaan haitallisiin suhteisiin puuttua ajoissa.
Työpajoissa pohditaan muun muassa sitä, mitä tarkoittaa turvallinen suhde, millaisia muotoja lähisuhdeväkivalta voi saada ja miten omalla toiminnalla voi vahvistaa toisten turvallisuuden tunnetta.
Kokemuksellinen ja toiminnallinen työskentely puhutteli nuoria
Työpajat toteutettiin luokkakohtaisesti ja yhteistyössä terveystiedon opettajien kanssa. Sisällöt pohjautuvat Ensi- ja turvakotien liiton ”Ihana ja tasa-arvoinen seurustelu” -hankkeeseen, jonka materiaali on kehitetty yhdessä nuorten kanssa.
Työpajoihin osallistunut terveystiedon ja yhteiskuntaopin opettaja Kinnarin koulusta, Hanna-Mari Kuha, kuvaa kokemusta näin:
”Vierailu tarjosi oppilaille paljon tietoa ja sai jokaisen varmasti pohtimaan omaa ja muiden toimintaa. Aihe on tärkeä, ja työpaja oli kaikin puolin hyvin suunniteltu. Toivon, että se toteutetaan myös tulevina vuosina.”
Myös nuorten palaute oli pääosin myönteistä. Monet kertoivat oppineensa esimerkiksi taloudellisen väkivallan olemassaolosta ja siitä, että lähisuhdeväkivalta ei aina ole fyysistä. ”Työpaja oli hyvä ja opettava”, ”Opin seurustelusta uusia asioita”, ja ”Tiedän nyt, miten toimia toisin seuraavalla kerralla”, olivat toistuvia kommentteja. Erityisesti työpajan avoin ja turvallinen ilmapiiri, konkreettiset esimerkit ja toiminnallisuus saivat kiitosta. Kommentit perustuvat oppilailta kerättyyn anonyymiin palautekyselyyn.
”Teema sopii kaikille nuorille. Henkilökohtaisiin kokemuksiin ei puututa, vaan aiheita käsitellään yleisellä tasolla”, kertoo väkivaltatyön esihenkilö Sini Holopainen Avopalvelu Paasista.
Tärkeä aihe, jota halutaan jatkaa

Työpajoihin osallistuvat oppilaat on valittu juuri kahdeksannelta luokalta, sillä seurusteluun liittyvät kysymykset alkavat monilla olla ajankohtaisia. Koteja on tiedotettu etukäteen, jotta keskustelua voidaan jatkaa myös kotona.
Aloitteen yhteistyöhön teki Järvenpään soroptimistiklubi. Taustalla on huoli kouluterveyskyselyn tuloksista, joiden mukaan erityyppinen ahdistelu ja väkivalta ovat Järvenpäässä yleisempiä kuin Suomessa keskimäärin.
”Yksikin tapaus on liikaa”, toteaa Soroptimist-klubin presidentti Tuire Vainio.
Nuorten ja opettajien positiivinen palaute on rohkaissut jatkamaan työpajojen kehittämistä ja jalkauttamista myös tulevina vuosina.
”Nuorten hyvinvointi ja turvallisuus on meille ensiarvoisen tärkeää. On hienoa, että voimme yhdessä tehdä tämän eteen konkreettisia tekoja”, toteaa opetusjohtaja Arja Korhonen.
Järvenpääduunissa-tarinoissa esitellään Järvenpään kaupungin työntekijöitä ja heidän kaupunkilaisten eteen tekemää vaikuttavaa työtään.