Tyytyväiset perheet vahvistavat: Varhaiskasvatuksen laatu on korkealla
Järvenpään varhaiskasvatuksen asiakastyytyväisyyskyselyyn vastasi ennen vuoden vaihdetta lähes 1000 yksityisen ja kunnallisen varhaiskasvatuksen huoltajaa. Vastaajien määrä oli tänä vuonna aiempia vuosia korkeampi, hienoa! Tulokset ovat erittäin myönteisiä, sillä palveluiden kokonaiskeskiarvo arvioitiin kiitettäväksi (4,4) asteikolla 1–5. Huoltajat ovat kokeneet laadun hyvänä tai erittäin hyvänä (4–4,4) vuodesta 2019 alkaen, kun systemaattista arviointia on varhaiskasvatuksessa toteutettu.
Kolme huipputulosta
Erityisen ilahduttavia tuloksia saimme kolmesta väittämästä, jotka saivat asiakastyytyväisyyden keskiarvoksi 4,6/5, osoittaen perheiden vahvaa luottamusta ja tyytyväisyyttä palveluihin.
”Lapsilla on hyvä olla varhaiskasvatuksessa.” Tämä väittämä kertoo, että perheet kokevat lasten viihtyvän ja saavan turvallisen sekä lämpimän oppimisympäristön varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa.
”Lastani rohkaistaan kokeilemaan ja harjoittelemaan uusia asioita.” Tämä tulos heijastaa henkilöstön kannustavaa työotetta, joka tukee lapsen oppimista ja itseluottamuksen kehitystä. Kokeilukulttuurimme on vahvistunut.
”Lapsia ohjataan tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti sukupuolesta riippumatta leikkiin ja muuhun toimintaan.” Tämä korostaa henkilökunnan sitoutumista tasa-arvoiseen ja yksilöllisiä tarpeita huomioivaan kasvatustyöhön, jossa kaikille lapsille tarjotaan tasavertaiset mahdollisuudet osallistua.
Tuen toteutuminen on tärkeää
Asiakkaat ovat tyytyväisiä saamaansa tukeen, mutta yhteistyötä voidaan vielä parantaa. Meillä on käytössä monipuolisia tukimuotoja, mutta voimme kiinnittää enemmän huomiota siihen, että huoltajat saavat tarvittaessa selkeämpää ohjausta muiden asiantuntijoiden puoleen tuen tarpeen arvioimiseksi. Lisäksi on tärkeää käydä avointa keskustelua huoltajien kanssa lapsen oikeudesta tukeen ja sen inklusiivisuudesta. Tavoitteena on, että jokainen lapsi voi toimia, kehittyä ja oppia sekä yksilönä että osana yhteisöä.
Iloa tuloksista ja sitoutumista kehittämiseen
Järvenpään varhaiskasvatuksessa iloitaan kyselyn tuloksista, jotka kertovat vahvasta osaamisesta ja yhteistyöstä perheiden kanssa.
”On hienoa nähdä, että perheet arvostavat työtämme. Näin korkeat arvosanat osoittavat, että varhaiskasvatuksen ammattilaiset tekevät merkityksellistä työtä lasten hyvinvoinnin ja kehityksen hyväksi. Samalla jatkamme systemaattista kehittämistyötä varmistaaksemme, että palvelumme vastaavat jatkossakin perheiden tarpeisiin”, varhaiskasvatusjohtaja Ulla Lehtonen iloitsee.
Kyselyn tulokset kertovat, että varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa panostetaan lasten oppimiseen ja hyvinvointiin ja että palvelut ovat laadukkaita. Perheiltä saadut palautteet ovat tärkeä osa varhaiskasvatuksen kehittämistä.
Huoltajat ja kasvattajat samaa mieltä varhaiskasvatuksen laadusta
Varhaiskasvatuksen laadun arviointia toteutetaan systemaattisesti niin henkilöstön itsearviointien, tiimikeskustelujen kuin huoltajien palautteen perusteella. Arviointiin osallistui tammikuussa 300 yksityisen ja kunnallisen varhaiskasvatuksen ammattilaista ja tulokset osoittavat, että huoltajien ja kasvattajien näkemykset varhaiskasvatuksen laadusta ovat varsin yhteneväiset.
Vahvoiksi osa-alueiksemme nousivat lasta tukeva vuorovaikutus sekä yhteistyö huoltajien kanssa, kuten lasten varhaiskasvatussuunnitelmien laatiminen yhdessä.
Henkilöstön toteuttama arviointi toi esiin myös kehittämiskohteita, kuten varhaiskasvatuksen erityisopettajan tarjoaman tuen hyödyntämisen sekä henkilöstön tietämyksen vahvistamisen tukipalveluista ja hallintopäätöksistä. Näiden kehittämiseksi tullaan vahvistamaan perehdytystä ja tarvittaessa tarkentamaan käytäntöjä.
Arviointimme laadun indikaattoreina Järvenpäässä hyödynnetään tutkittuun tietoon perustuvia Karvin (Kansallinen koulutuksen arviointikeskus) varhaiskasvatuksen laadun suosituksia. Nämä suositukset tarjoavat valtakunnallisesti yhtenäiset kriteerit varhaiskasvatuksen arviointiin ja kehittämiseen. Arvioinnin systemaattinen toteuttaminen auttaa varmistamaan, että toiminta vastaa sekä varhaiskasvatussuunnitelman perusteita että ajankohtaisinta tutkimustietoa.
”Tulokset osoittavat, että varhaiskasvatuksen laatu koetaan yhteneväisesti niin henkilöstön kuin huoltajien näkökulmasta. Tämä on osoitus siitä, että arviointityömme on läpinäkyvää ja vastaa kehittämisen tarpeisiin”, Lehtonen toteaa.
Järvenpäässä varhaiskasvatuksen kehittäminen perustuu tutkittuun tietoon ja avoimeen arviointiin. Yhteinen ymmärrys laadusta luo vahvan pohjan jatkuvalle kehittämiselle ja varmistaa, että jokainen lapsi saa parasta mahdollista tukea kasvuunsa ja oppimiseensa.