Sibelius inspiroi
Vuosi 2025 on Järvenpäässä suomalaisen kulttuurin juhlavuosi. Säveltäjämestari Jean Sibeliuksen syntymästä tulee kuluneeksi 160 vuotta ja sen kunniaksi järjestetään 24.-26.4. kansainvälinen Sibelius Singing -duokilpailu laulajille ja pianisteille. Huhtikuun lopussa vietetään Sibelius-viikkoa, jonka avaa taidemuseon ja Ainolan yhteisnäyttely ”Hiljaisuus ja metsä”.
Lisäksi säveltäjä Joonas Kokkosen koti Villa Kokkonen avautuu ensi kertaa museona toukokuussa. Vaikka Järvenpäässä on paljon ainutlaatuista, kuten Eero Järnefeltin ja Venny Soldan-Brofeldtin kuvataide, kukoistava nykytaiteilijayhteisö ja Erkki Erosen väkevät veistokset – vain muutamia mainitakseni – on silti syytä muistuttaa, miten suuri merkitys Sibeliuksella on yhä kaikille meille.
Tämän päivän epävakaassa maailmantilanteessa juuri Sibeliuksen teokset ovat ajattomia esimerkkejä siitä, kuinka taide voi kohottaa ja yhdistää ihmisiä. Eikö ole ihmeellistä, että hänen suomalaista sielunmaisemaa heijastavat sinfoniansa ja viulukonserttonsa puhuttelevat yleisöä yli kaikkien kulttuurirajojen maailman suurimmissa konserttisaleissa? Sävelruno Finlandia soi tilaisuuksissa, joissa kaivataan rohkeutta: sen taivaallinen hymniosa kuultiin hiljattain myös USA:n edesmenneen presidentin, Jimmy Carterin muistotilaisuudessa.
Sibelius ja hänen aikalaisensa osoittivat, kuinka kriisienkin keskellä voidaan luoda suurta ja merkityksellistä: suomalainen identiteetti rakennettiin rohkeasti yhteisöllisyyden voimin. Tämä perintö kehottaa meitä tukemaan toisiamme ja luomaan turvallinen tulevaisuutemme yhdessä. Sibeliuksen musiikissa voi kokea Tuusulanjärven aaltojen kimalluksen ja metsän huminan. Uskon, että hänen erityinen luontosuhteensa inspiroi myös nykytaiteilijoita ja muistuttaa luonnon merkityksestä paitsi elämän lähteenä myös taiteellisen inspiraation ja hyvinvoinnin ehtona.
Suuria asioita ei synny hetkessä – tarvitaan uskoa, rohkeutta ja sinnikkyyttä. Luovuus tarvitsee tilaa ja yhteisöä kukoistaakseen. Sibelius ja hänen aikalaisensa eivät ainoastaan säveltäneet, maalanneet tai kirjoittaneet – he rakensivat pohjan sille, mitä Suomi on tänään. He eivät tehneet kompromisseja ilmaisunsa suhteen, vaan olivat kärsivällisiä ja sitoutuneita työhönsä vaikeissakin olosuhteissa.
Nyt 2025-luvulla on meidän vuoromme soveltaa 1900-luvun alun Tuusulanjärven taiteilijayhteisön oppeja: vahvistetaan yhteisöämme, kuunnellaan toisiamme ja annetaan rohkean luovuuden johdattaa meitä eteenpäin.
Hyvää Sibeliuksen juhlavuotta kaikille!
Pirre Raijas
kulttuurijohtaja