Setlementti Louhela täyttää 80 vuotta – samalla päättyy yksi aikakausi
Setlementti Louhela on vuosikymmenten ajan tarjonnut tukea, yhteisöllisyyttä ja merkityksellistä tekemistä eri ikäisille järvenpääläisille. Se on kasvanut ja kehittynyt kaupungin mukana, mutta sen ydintehtävä – ihmisten hyvinvoinnin edistäminen – on säilynyt ennallaan.

Jo 80 vuotta Setlementti Louhela on tarjonnut järvenpääläisille turvapaikan, yhteisön ja uuden suunnan elämälle silloin, kun sitä on tarvittu.
– Olemme olleet mukana elämän käännekohdissa, tarjonneet apua sitä tarvitseville ja rakentaneet siltoja ihmisten välille, Setlementti Louhelan toiminnanjohtaja Synnöve Sternberg kuvailee toimintaa.
Setlementti Louhela tarjoaa monipuolisia palveluja eri ikäryhmille. Lapsille ja nuorille järjestetään kerhoja sekä vertaistukihankkeita, kun taas ikääntyneille on saatavilla koti- ja ruokapalveluja. Työikäisille puolestaan tarjotaan muun muassa kuntouttavaa työtoimintaa ja yksinäisyyttä vähentäviä hankkeita. Lisäksi Louhela koordinoi kansalaistoimintaa, johon kuuluu vapaaehtois- ja vertaistoiminta, verkostotyö, vapaamuotoinen ryhmätoiminta sekä muu matalan kynnyksen toiminta.
Setlementti Louhela on Suomen Setlementtiliitto ry:n jäsen. Se on myös osa kansainvälistä setlementtiliikettä.
Alkuvaiheet ja kasvu
Louhela on toiminut Järvenpäässä edelläkävijänä monilla alueilla. Se perusti kaupungin ensimmäisen ja pitkään ainoan päiväkodin, joka toimi lähes 60 vuotta, sekä käynnisti koululaisten iltapäiväkerhotoiminnan ja kotipalvelun. 1970-luvulla Louhela rakensi vanhuksille asuintalon, ja myöhemmin koululaisten iltapäiväkerhotoiminta siirtyi kaupungin vastuulle. Lisäksi Louhela on ollut merkittävä pitkäaikaistyöttömien ja osatyökykyisten työllistäjä.
Louhelan perustamisen aikaan Järvenpää kuului vielä Tuusulaan. Silloin alueelle muutti paljon työn perässä tulleita, ja nuorisolle kaivattiin tekemistä. Helsingin esimerkki inspiroi tuomaan setlementtitoiminnan myös silloiseen Järvenpään kylään, Savioon ja Jokelaan.
– Aloitimme nuorisotyöllä, mutta pian kävi selväksi, että myös aikuiset kaipaavat mielekästä tekemistä ja tukea, Sternberg kertoo.
Suurin kasvu tapahtui vuosina 1998–2000, jolloin taloudellisten haasteiden sijaan päätettiin panostaa laajentumiseen. Tämä johti uusien toimintamuotojen käynnistymiseen, kuten vanhusten kotipalvelu, koululaisten iltapäivätoiminnan koordinointi, erityislasten aamu- ja iltapäivätoiminta, monikulttuurinen työ, rikosuhripäivystys ja perhetyö.
– Vaikka toimintamuodot muuttuvat, perusajatus on sama. Ihminen ja hänen hyvinvointinsa ovat kaiken keskiössä, Sternberg painottaa.

Ihmiset keskiössä
Setlementti Louhela on vuosien varrella rakentanut vahvoja yhteisöjä ja vastannut asukkaiden tarpeisiin. Asiakkaille ja toimintaan osallistuneille suunnattujen kyselyjen perusteella tulokset ovat vakuuttavia: 86,4 % osallistujista kokee toimintakykynsä vahvistuneen ja 88,4 % kertoo hyvinvointinsa lisääntyneen. Lisäksi 89,8 % kokee saavansa merkityksellistä tekemistä, ja 92,1 % kotipalvelun asiakkaista hyötyy kiireettömästä kohtaamisesta. Erityisesti lasten ja nuorten osallisuuden kokemukset ovat vahvistuneet. Peräti 96 % osallistujista on tätä mieltä.
– Erityistä tukea tarvitsevat nuoret ovat heille suunnatun vertaistoimintahankkeen myötä voimaantuneet ja löytäneet elämäänsä merkitystä.
Pelkästään Louhelan kansalaistoimintaan osallistuu yli 2 000 ihmistä, mikä on 400 enemmän kuin edellisvuonna. Lisäksi mukaan saatiin 42 uutta vapaaehtoista. Vapaaehtoisten kokonaismäärä on nyt yli 320. Lisäksi Yhdessä Katettu -ruoka-apuverkoston kautta on jaettu jo 36 000 ruokakassia.
Setlementti Louhelan toimintaan voi tulla mukaan eri tavoin: liittymällä jäseneksi, osallistumalla ryhmiin ja kerhoihin, tulemalla vapaaehtoiseksi tai tukemalla toimintaa esimerkiksi käyttämällä kierrätysmyymälä Aarteen tai Nurmijärven Tupakirppiksen palveluja. Louhelan tiloja astioineen voi myös vuokrata juhliin. Myös Yhdessä katettu -verkoston yhteisille aterioille ovat kaikki tervetulleita.
– Myös lahjoitukset ovat jatkossa mahdollisia pienkeräysluvan myötä.
Talousmurheita
Toiminnan rahoitus on ollut Setlementti Louhelalle aina jonkinasteinen haaste, mutta viime vuosina tilanne on kiristynyt entisestään. Avustukset pienenevät ja hyvinvointialueiden säästöt vähentävät palveluiden ostoja. Lomautuksilta ja irtisanomisiltakaan ei ole vältytty.
– Rahoituksen hankkiminen vaatii resursseja, eikä toimintaa voi rakentaa vain yhden tukijalan varaan. Siksi joudumme hakemaan tukea yhä useammalta taholta. Esimerkiksi nuorille suunnattu hanke, joka tukee opintojen kanssa kamppailevia, odottaa vielä omarahoitusosuuden varmistumista, Sternberg toteaa.
Sternberg on aina kuitenkin luottanut rahoituksen järjestymiseen tavalla tai toisella.

Setlementti Louhela kerää muistoja
Louhela juhlistaa 80-vuotista taivaltaan koko vuoden ajan. Pääjuhlaa vietetään tiistaina 25.3.2025, jolloin myös Sternberg jää eläkkeelle. Toiminnanjohtajana hän on työskennellyt yhteensä 27 vuoden ajan.
– Täällä on ollut hyvä olla. Ikävä tulee yhteisöllisyyttä ja ihmisiä, hän sanoo lämpimästi.
Juhlavuoden aikana Louhela kerää ihmisten muistoja ja kokemuksia menneiltä vuosilta. Niitä voi välittää Setlementti Louhelan sivujen kautta tai tulla kertomaan suoraan henkilökunnalle Rinkulan Olohuoneelle tai Jampan Aluetuvalle.
– Ilman ihmisiä ei olisi Louhelaa. Kiitos kaikille, jotka ovat olleet osa tätä yhteistä tarinaa. Louhela on yhteisö, joka elää, voi hyvin ja ennen kaikkea jatkaa eteenpäin.
Lisää Setlementti Louhelan historiasta ja toiminnan eri vaiheista voit lukea Setlementti Louhelan sivuilta.
Järvenpääkumppani-tarinoissa esitellään kaupunkimme yhteisöjä ja yrityksiä Järvenpäähengessä.