Hyppää sisältöön

Palvelualuejohtaja Merja Narvo-Akkola: “Joutsikki tekee arvokasta työtä perheiden hyväksi”

Järvenpään kaupungin johtoryhmässä sovittiin keväällä 2024, että kukin johtoryhmäläinen menee ”työharjoitteluun” päiväksi johonkin kaupungin työyksikköön. Tarkoituksena on lisätä johdon ymmärrystä siitä, millaista työtä kaupungin monissa eri palveluissa tehdään. 

Järvenpään opetuksen ja kasvatuksen palvelualuejohtaja Merja Narvo-Akkola vietti päivän tutustuen perhetalo Joutsikin toimintaan, joka tarjoaa matalan kynnyksen tukea lapsiperheille. Päivän aikana hän pääsi näkemään, kuinka monipuolista ja vaikuttavaa perheille suunnattu palvelu voi olla. Joutsikki tarjoaa perheille kohtaamispaikan, vertaistukea sekä käytännön apua arjen haasteisiin. Vierailu antoi Merjalle konkreettisen kuvan siitä, kuinka kaupungin eri palvelut yhdessä tukevat perheiden hyvinvointia. 

Lämmin vastaanotto

Merja aloitti päivänsä Joutsikin avoimessa kohtaamispaikassa Naavatiellä, jossa vanhemmat ja lapset viettivät aamupäivää leikkien, keskustellen ja yhdessä ruokaillen. Hän huomasi heti, kuinka tärkeä ja merkittävä paikka Joutsikki on monille perheille. 

”Täällä oli alusta asti lämmin tunnelma ja vastaanotto. Tunsin heti, kuinka yhteisöllinen ja kannatteleva ilmapiiri täällä on. Oli hienoa huomata, miten vanhemmat tukevat toisiaan ja henkilökunta on aina valmiina auttamaan ja ohjaamaan”, Merja kertoo. 

Päivän aikana keskusteluissa nousi esiin vanhemmuuden haasteet ja vertaistuen tärkeys. Monet vanhemmat kertoivat, kuinka Joutsikki on auttanut heitä jaksamaan arjessa, tarjonnut heille hengähdyshetken sekä mahdollistanut lasten turvallisen ja virikkeellisen ympäristön. 

Kaksi henkilöä keskustelevat pöydän ääressä.
Lapsiperheiden hyvinvoinninohjaaja Mari-Anne Koskinen (vas.) ja Merja Narvo-Akkola pikku-Joutsikin kohtaamistilassa Cooperin päiväkodilla. Kuva: Maria Lassila. 

Tukea monimuotoisille perheille räätälöidysti 

Joutsikissa työskentelevät lapsiperheiden hyvinvoinnin ohjaajat tukevat perheitä monin tavoin. He ohjaavat vanhempia arjen haasteissa, järjestävät ryhmätoimintaa ja tarjoavat suoraa tukea eri tilanteisiin. Esimerkiksi yksinhuoltajavanhemmille, monikkoperheille sekä erityistä tukea tarvitseville lapsille järjestetään omia ryhmiä ja tapaamisia. 

”Erityisesti yllätti palvelujen laajuus. Täältä ei saa ainoastaan yleispäteviä neuvoja, vaan perheet kohdataan yksilöllisesti ja heille räätälöidään juuri heidän tilanteeseensa sopivaa tukea. Esimerkiksi maahanmuuttajaperheiden tukemiseksi on kehitetty omaa toimintaa, jossa tuetaan niin vanhempia kuin lapsia kotoutumisessa”, Merja kertoo. 

Joutsikissa tehdään myös ennaltaehkäisevää työtä perheiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Toiminnassa korostuvat tunnetaitojen opettaminen lapsille, perheiden vertaistuki sekä vanhemmuuden vahvistaminen. ”On hienoa nähdä, kuinka täältä saa juuri sellaista apua, jota ei välttämättä osaisi itse etsiä, mutta joka voi olla arjen sujumisen kannalta ratkaisevaa”, Merja toteaa. 

Joutsikki tukee myös varhaiskasvatusta ja kouluja

Yksi Joutsikin vahvuuksista on yhteistyö varhaiskasvatuksen ja koulujen kanssa. Henkilökunta tekee tiivistä yhteistyötä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ammattilaisten kanssa, jotta perheet saavat tukea varhaisessa vaiheessa. Tämä ennaltaehkäisevä työ voi ehkäistä ongelmien kasautumista ja parantaa lasten koulupolkua. 

”Joutsikin työskentely on erinomainen esimerkki siitä, kuinka ennaltaehkäisevä perheiden tukeminen voi vaikuttaa myös päiväkotien ja koulujen arkeen. Kun vanhemmat saavat tukea, se näkyy lasten hyvinvoinnissa ja koulunkäynnissä”, Merja painottaa. 

Lisäksi Joutsikissa toteutetaan erilaisia lapsille suunnattuja ryhmiä, kuten kaveritaitoryhmiä ja tunnetaitojen opetusta, joita vetävät koulutetut ohjaajat. ”Tällainen toiminta auttaa paitsi perheitä myös kouluja ja päiväkoteja, sillä lapset saavat vahvempia valmiuksia sosiaaliseen vuorovaikutukseen ja itsesäätelyyn”, Merja toteaa. 

”Käyttäkää rohkeasti näitä palveluja!” 

Merjan päivä Joutsikissa vahvisti hänelle, kuinka arvokasta työtä kaupungissa tehdään lapsiperheiden hyvinvoinnin tukemiseksi. 

”Tämä päivä jättää minuun todella syvän vaikutuksen. Joutsikki tarjoaa perheille matalan kynnyksen paikan, jossa voi kohdata muita, saada tukea ja jakaa kokemuksia. Kannustan kaikkia järvenpääläisiä lapsiperheitä tutustumaan näihin palveluihin ja käyttämään niitä rohkeasti”, Merja kannustaa. Joutsikki jatkaa työtään perheiden hyvinvoinnin parissa ja kehittää toimintaansa jatkuvasti vastaamaan perheiden tarpeisiin. Järvenpää on kaupunki, jossa perheet eivät jää yksin. Joutsikin toiminnan merkitys näkyy siinä, että myös naapurikuntien asukkaat hakeutuvat palvelujen piiriin. ”Se kertoo paljon toiminnan laadusta ja tarpeellisuudesta”, Merja summaa. 

Lappu seinässä, jossa tekstiä. Yllä lukee "Kohtaamispaikan tärkeys".
Pikku-Joutsikin seinältä löytyy vanhempien ajatuksia kohtaamispaikkojen merkityksestä. Kuva: Maria Lassila.

Järvenpääduunissa-tarinoissa esitellään Järvenpään kaupungin työntekijöitä ja heidän kaupunkilaisten eteen tekemää vaikuttavaa työtään.

Tahdotko jakaa jutun? Se käy kätevästi tästä!
Footer is loading...