Meidän Festivaali toimii ilmastotyön kokeilulabrana
JÄRVENPÄÄN ILMASTOYRITYKSET, OSA 5: Meidän Festivaalin toiminnanjohtaja Petra Piiroinen kertoo festivaalien ilmastotoimista- ja ajatuksista. Kaupungin rooli osana yhdistyksen ilmastotyötä nähdään toiminnan kannalta olennaisena.
Ilmastotyötä edistetään hyvää vauhtia keskiuusimaalaisella kulttuurialalla. Esimerkiksi Järvenpäässä toimivalla kamaritaidefestivaali Meidän Festivaalilla on tällä hetkellä käynnissä Koneen säätiön tukema hiilineutraaliin toimintaan vuonna 2025 tähtäävä hanke, jossa selvitetään ja kokeillaan erilaisia päästövähennyskeinoja festivaaliviitekehyksessä. Lisäksi se aikoo kuluvana vuonna laskea edellisvuoden hiilijalanjälkensä.
– Osana hanketta olemme perustaneet myös vertaistukiryhmän hiilineutraalia toimintaa tavoitteleville kolmannen sektorin festaritoimijoille, mikä on ollut hankkeen parasta antia. Kaltaisemme ketterän festaritoimijan täytyykin olla etunojassa ja toimia ilmastotyön kokeilulabrana, Meidän Festivaalin toiminnanjohtaja Petra Piiroinen kertoo.
Kuluvana vuonna festivaalilla saa kantaesityksensä myös hiilineutraali jousikvartetto, jonka päästöt pyritään minimoimaan, laskemaan ja lopuksi kompensoimaan. Kvarteton säveltää Minna Leinonen ja kantaesittää Meidän Festivaalin taiteellinen johtaja Kamus-kvartetti.
– Kaiken kaikkiaan kompensoitavaksi on tarkoitus jättää aivan minimimäärä päästöjä. Toimimme pääasiassa muiden hallinnoimissa tiloissa, joten myös kumppaneihimme ja sidosryhmiimme vaikuttaminen liittyy tähän tiiviisti.
Piiroinen kertoo, että yhdistyksen merkittävimmät päästöt syntyvät yleisön ja taiteilijoiden matkustamisesta.
– Yleisöstä emme ole luopumassa, mutta meidän on etsittävä rajat sille, mikä on järkevää taiteilijoiden matkustamisen suhteen. Mielestäni ei esimerkiksi ole ok lentää jonnekin vain yhtä keikkaa varten, mikä on taidemusiikin kentällä edelleen varsin yleistä.
Ilmastotyön keskeisimmät hyödyt liittyvät Piiroisen mukaan nimenomaan erityisesti henkilöstön hyvinvointiin ja taiteilijoiden sekä kollegoiden arvostukseen.
– Yhteisömme voi hyvin, kun toimintamme vastaa sen jäsentensä arvoja. Monille taiteilijoillemme, henkilökunnallemme ja vapaaehtoisillemme on motivoivaa, merkityksellistä ja jopa omaa ilmastoahdistusta helpottavaa, että otamme päästöt huomioon. Festivaali on saanut myös paljon näkyvyyttä alan ammattilaispiireissä kunnianhimoisilla ilmastotavoitteillaan, aktiivisella keskustelulla ja onnistunut profiloitumaan asiantuntijana aiheessa.
Taide voi toimia ilmastotyön esille tuojana
Meidän Festivaalin keskeisenä tavoitteena on myös alaan ja yleisöön vaikuttaminen. Vuonna 2022 yhdistyksen asiakaskyselyn vastaajista 78 prosenttia piti festivaalin ympäristöystävällisyyttä tärkeänä tai erittäin tärkeänä tehdessään päätöstä vierailla Meidän Festivaalilla.
– Kulttuuri- ja taidealalla on edelleen paljon tehtävää ja keskusteltavaa ilmaston kannalta kestävien toimintamallien kehittämisessä, ja festivaalimme on osaltaan ollut tässä aloitteellinen toimija vertais- ja ammattilaisverkostoissamme. Taiteen tuominen ilmastokeskusteluun on yksi festivaalin taiteellisen suunnittelun monista näkökulmista.
Toimialalla elävässä taiteessa positiiviset vaikutukset voivat myös olla hyvin vaikeasti mitattavia muutoksia ihmisten asenteissa, hyvinvoinnissa ja ajattelussa. Piiroinen kertoo esimerkkinä, että taiteen avulla on kuitenkin mahdollista kuvitella, minkälaista kestävä elämä voi ilmastonäkökulmasta olla.
– Voimme esimerkiksi käsitellä ilmastonmuutokseen liittyviä vaikeita tunteita tai herätellä toimimaan joko voimakkaan tunne-elämyksen, uuden tiedon tai näiden yhdistelmien kautta.
Kaupunki ilmastotyön kehittämisen mahdollistajana
Piiroinen kertoo, rahoitus on oleellinen asia Meidän Festivaalin ilmastotyön edistämisen kannalta. Rahoitusta kerätään monista lähteistä, ja myös kaupunki on merkittävä rahoittaja toiminnalle.
– Kaupungin pitäisi pystyä säilyttämään kulttuurin rahoitus vähintään nykyisellä tasolla, mieluiten kasvattamaan kulttuurin rahoitusta kohonneiden kustannuksien mukaisesti. Osoittamalla korvamerkittyä rahaa ilmaston kannalta kestävästi tuotettuun kulttuuritoimintaan kulttuuritoimijoiden ilmastotyötä voidaan vauhdittaa.
– Käytännössä Meidän Festivaalin ilmastotyö on myös yleisölle näkyvää kaupungin ilmastotyötä ja päinvastoin. Järjestämme tapahtumiamme kaupungin tiloissa, jotka asettavat monessa asiassa kestävän tapahtumatuotannon puitteet rajoineen. Esimerkiksi suurimman keikkapaikkamme Järvenpää-talon kehittäminen kohti hiilineutraalia tapahtumataloa olisi meille todella merkittävä avaus. Lisäksi yleisömme saapuu läheltä ja kaukaa, jonka vuoksi toimivat kulkuyhteydet, hyvät pyöräreitit, opasteet ja kaikin tavoin toimiva infra ovat tavanomaisenkin toimintamme edellytys.
Lisäksi Piiroinen toivoo selkeää tietoa kaupungin tulevista toimista hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamiseksi, jotta Meidän Festivaali pysyy kartalla omien toimiensa suunnasta ja riittävyydestä.
– Monet kaupungin uudistukset voivat vaikuttaa myös meihin ja suunnitelmiimme, jos vain olemme niistä tietoisia. Meidän on hyvä pysyä kartalla muille sidosryhmillemme ja yleisöllemme viestimistä varten. Samalla kotimaan matkailumarkkinointia nimenomaan kestävyyskärjellä olisi hienoa nähdä kaupungin toteuttamana.
Erilaiset ilmastohankkeet- ja tapahtumat kiinnostavat Meidän Festivaalia jatkossakin.
– Hyvin tuotetut ja toteutetut hankkeet, kampanjat ja tapahtumat, joilla on kanssamme jaettuja päämääriä, kiinnostavat aina ja festivaali on avoin erilaisille kokeiluille ja kumppanuuksille hankkeiden puitteissa.
Lopuksi Piiroinen vielä mainitsee lisäkoulutuksen merkityksen osana ilmastotyötä.
– Pulmana usein on, että kaikki tieto ei ole suoraan sovellettavissa meidän viitekehykseemme kulttuurialalle tai esimerkiksi koulutukset suunnattuja näin pienelle toimijalle. Taidealalla on myös kommentoitu aihetta paljon taiteen piirissä, mutta meillä on tuotantopuolella vielä paljon vaikeita keskusteluja myös käymättä. Kulttuurialan arvoketjut ovat pitkiä, ja osassa ketjua ollaan vielä ihan alkutekijöissään, kun osassa ollaan jo paljon pidemmällä. Kaikki pitäisi kuitenkin saada mukaan, että päästään tavoitteisiin, Piiroinen päättää.
Meidän Festivaalia järjestää Järvenpään voittoa tavoittelematon yhdistys Sibelius-seura. Yhdistyksen tehtävänä on suomalaisen musiikkielämän edistäminen ja osaltaan Jean Sibeliuksen perinnön vaaliminen. Toiminnan näkyvin osa on Meidän Festivaali, josta pitkäjänteisellä työllä on kasvanut yksi Suomen eteenpäin katsovimmista ja palkituimmista taidemusiikkitapahtumista. Poikkitaiteellinen ja -tieteellinen, veikeä kamaritaidetapahtuma järjestetään Tuusulanjärven alueella vuosittain heinäkuun viimeisellä viikolla, ensi kesänä 27:ttä kertaa. Festivaaliviikolla Järvenpäähän ja Tuusulaan levittäytyy noin 30 tapahtumaa.
Kaupungin yhtenä tavoitteena on edistää ilmastoyhteistyötä kaupungissa sijaitsevien yritysten kanssa. Järvenpään ilmastoyritykset -teemasarjassa tutustutaan kaupungissa ilmastotyötä edistäviin ja siitä kiinnostuneisiin yrityksiin.
Järvenpääkumppani-tarinoissa esitellään kaupunkimme yhteisöjä ja yrityksiä Järvenpäähengessä.