Kulttuuripolku: Ensiaskelia lapsille taiteen maailmaan
Järvenpäässä kulttuurikasvatukseen panostaminen laajenee entisestään, kun perusopetuksesta tuttu Kulttuuripolku (KUPO) tuo taiteen ja kulttuurin osaksi nyt myös varhaiskasvatuksen arkea. Taidemuseon ja varhaiskasvatuksen yhteistyöprojektissa luotu polku tarjoaa lapsille mahdollisuuden tutustua taiteeseen, historiaan ja kulttuuriin elämyksellisellä tavalla. Taidetta kohdataan paitsi päiväkotien omissa tiloissa, myös museokierroksilla ja lainattavien taidepakettien kautta.
– Haluamme, että taide olisi helposti lähestyttävää ja innostavaa. Kulttuuripolku antaa lapsille tilaisuuden löytää taiteesta iloa ja elämyksiä jo varhain. Lisäksi pysähtyminen taiteen äärelle voi auttaa lapsia esimerkiksi tunteiden käsittelyssä tai jopa omaan identiteettiin liittyvissä kysymyksissä. Taiteella voi sanoa olevan ihan omia supervoimia, avaa Järvenpään taidemuseon amanuenssi Pinja Petäjä kulttuurikasvatuksen merkitystä.
Venny Soldan-Brofeldtin jalanjäljillä
Kulttuuripolku ammentaa vahvasti Järvenpään historiallisesta kulttuuriperinnöstä. Venny Soldan-Brofeldtin vuonna 1906 perustaman “Taidetta kouluihin” -yhdistyksen perintö elää edelleen vahvana. Yhdistyksen ydinajatus – taidetta sinne, missä lapset elävät arkeaan – toteutuu nyt entistä laajemmin, kun taidetta tuodaan myös varhaiskasvatukseen.
– Venny Soldan-Brofeldtin jo lähes 120-vuoden takaiset ideat näkyvät edelleen myös tässä työssä. On hienoa nähdä, miten hänen ajatuksensa taiteen merkityksestä lasten elämässä ovat yhä ajankohtaisia, Petäjä iloitsee.
Monipuolista sisältöä varhaiskasvatukseen
Kulttuuripolun ainutlaatuinen piirre on Järvenpään kaupungin taidekokoelman hyödyntäminen. Syksyn 2024 aikana Järvenpään taidemuseo on sijoittanut kaupungin taidekokoelman teoksia päiväkoteihin. Lisäksi museo tuottaa pedagogisen materiaalin tukemaan teoksiin tutustumista.
Varhaiskasvatuksen näkökulmasta Kulttuuripolku tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia hyödyntää taidetta pedagogisena työkaluna. Teokset ja niihin liittyvät materiaalit on suunniteltu siten, että ne kytkeytyvät suoraan varhaiskasvatussuunnitelmaan ja tukevat muun muassa kielen, ilmaisun, ympäristökasvatuksen ja yhteisöllisyyden oppimista. Keskustan päiväkodin johtaja Jaana Viljan mukaan varhaiskasvatuksen arjessa taide toimii paitsi oppimisen välineenä myös tapana pysähtyä ja havainnoida yhdessä lasten kanssa.
– On todella hienoa, että oikeita taideteoksia on tuotu päiväkotien arkeen. Tämä rikastuttaa lasten ympäristöä ja tarjoaa uusia mahdollisuuksia keskusteluihin ja oppimiseen. Monipuolinen materiaali takaa sen, että jokainen kasvattaja ja ryhmä voivat itse valita lapsille sopivan tavan tutustua taiteeseen, Vilja pohtii.
Kulttuuripolun keskiössä ovat taidemuseon laatimat 3.–5.-vuotiaille suunnatut lainattavat taidepaketit, jotka on suunniteltu tukemaan varhaiskasvatuksen arkea. Pakettien teemat, kuten “Suvirannan lelulaatikko” ja “Maiseman palaset”, pohjautuvat lapsen omaan kokemusmaailmaan ja yhdistävät taiteen ympäristökasvatukseen ja leikkiin. Lisäksi esikoululaiset pääsevät vuosittain toiminnallisille museokierroksille, joissa draama ja eläytyminen vievät heidät Tuusulanjärven taiteilijaperheiden maailmaan.
– Kun lapset pääsevät museoon näkemään taidetta paikan päällä, he huomaavat usein yksityiskohtia, joita aikuiset eivät ole huomanneet. Heidän tarkkanäköisyytensä ja spontaanit kysymyksensä tekevät vierailuista erityisiä ja mieleenpainuvia, Petäjä kuvailee.
Taide kasvattaa ja yhdistää
Kulttuuripolku ei ole vain lapsille vaan se koskettaa myös heidän perheitään ja yhteisöjään. Lapset kertovat kokemuksistaan kotona ja innostavat perheitään osallistumaan kulttuurielämään, esimerkiksi vierailemaan kiinnostavassa näyttelyssä, jonka lapset ovat itse nähneet. KUPO rakentaa lisäksi uusia siltoja varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen välille, luoden yhtenäisen polun, jossa taide ja kulttuuri kulkevat lasten mukana läpi lapsuuden.
– Taide voi avata lapsille ikkunoita tunteisiin, mielikuvitukseen ja identiteettiin. Se on kuin siemen, joka kasvattaa uusia tapoja nähdä ja ymmärtää maailmaa, Petäjä kiteyttää.
Kulttuuripolku on investointi tulevaisuuteen
Kulttuuripolku edustaa Järvenpään sitoutumista taiteeseen ja kulttuuriin. Se on myös osoitus siitä, miten paikallinen kulttuuriperintö voi toimia välineenä lasten kasvun ja oppimisen tukemisessa.
– Taide on kaikkien oikeus, ja Kulttuuripolun kautta tarjoamme lapsille yhdenvertaisia mahdollisuuksia kulttuurielämyksiin. Tämä on tärkeä askel kohti kulttuurisesti rikasta ja hyvinvoivaa yhteisöä, Vilja summaa varhaiskasvatuksen Kulttuuripolun merkitystä.