Hyppää sisältöön

Kaupunkikehityksen palvelualue tasapainottelee kasvun ja niukkenevien resurssien välillä 

Vaikka taloustilanne on tiukka, Järvenpään Kaupunkikehityksen palvelualue pyrkii tukemaan kestävää kehitystä, turvaamaan palvelut ja edistämään hallittua kasvua. Lisäksi se panostaa yritysten elinvoimaan ja uusien yritysten sijoittautumiseen Järvenpäähän. Palvelualue vastaa muun muassa kaavoituksesta, infrastruktuurin ylläpidosta ja uusien alueiden rakentamisesta. Haasteena on vastata kasvaviin tarpeisiin samalla, kun taloudelliset resurssit vähenevät. 

Miltä Kaupunkikehityksen palvelualueen taloustilanne näyttää? Kuva: Pixabay.

Viime vuosina Kaupunkikehityksen toiminnassa on jouduttu tekemään isoja säästöjä. Vuonna 2023 kaupungin tulot jäivät 290 000 euroa pienemmiksi kuin budjetissa oli arvioitu, vaikka maan myynti toi 590 000 euroa odotettua enemmän rahaa. Rakentamisen hiljeneminen kuitenkin vähensi merkittävästi kaupungin tuloja. 

Vuoden 2024 budjettiin oli lisätty 563 000 euron säästötavoite, ja vuosille 2025–2026 on suunnitteilla vielä 1,167 miljoonan euron lisäsäästöt.  

– Vuonna 2024 säästimme henkilöstökuluista. Monia avoimia työpaikkoja jätettiin täyttämättä, kaupunkikehitysjohtaja Mikko Autere kertoo.  

– Jatkossa kasvavaa kaupunkia on hoidettava entistä pienemmillä resursseilla. 

Säästöjen vaikutukset ovat jo näkyneet asukkaiden arjessa. Vuonna 2023 esimerkiksi teiden ja puistojen kunnossapitoa viivästytettiin, ja vähemmän käytettyjen alueiden hoito kärsi. Tulevina vuosina säästöt näkyvät myös siinä, että julkisia palveluita joudutaan asettamaan tärkeysjärjestykseen ja alueiden kunnossapidon taso voi heikentyä. 

Kaiken kaikkiaan vuoden 2024 tavoitteena on, että Kaupunkikehityksen toimintakulut noin 14,6 miljoonaa euroa pysyvät budjetoidun mukaisina ja näin budjetoitu toimintakate ei ylittyisi. Toisena tavoitteena on myös päästä budjetoituun tulotavoitteeseen noin 2,8 miljoonaa euroa. 

Alustavat vuoden 2024 tilinpäätöstiedot tiedot viittaavat siihen, että vuoden 2024 talous toteutuu vuoden 2025 alussa odotettua paremmin ja toimintakate alittuu. 

Taulukossa esitetään vuosien 2024–2027 käyttötalouden sopeutustoimenpiteitä. Kokonaissäästösumma on 1 533 000 euroa. Sopeutustoimenpiteiden mukainen käyttötalous vähenee 133 000 euroa verrattuna aiemmin asetettuihin kehyksiin. Tämä on seurausta i säästötoimenpiteistä, pienentyneistä tuloista tai muista resurssien vähennyksistä. Klikkaa taulukkoa suuremmaksi.

Toimintakulut ja tulot 

Vuoden 2024 talousarviossa Kaupunkikehityksen toimintakuluihin oli varattu 14,6 miljoonaa euroa. Näistä: 

  • 52 % kohdistui kaupunkitekniikkaan (kuten katujen ja puistojen ylläpitoon), 
  • 36 % yhdyskuntasuunnitteluun ja asumisen kehittämiseen, 
  • 5 % rakennusvalvontaan, 
  • 5 % yrityspalveluihin ja 
  • 2 % kaupunkikehityksen johtoon. 
Ympyrädiagrammi havainnollistaa toimintakulujen jakautumisen, joissa suurimman osan (52 %) vie kaupunkitekniikka, ja yhdyskuntasuunnittelu sekä asumisen kehittäminen seuraavat (36 %). Klikkaa ympyrädiagrammia suuremmaksi.

Tulojen osalta palvelualueen merkittävimpiä lähteitä ovat maanmyyntitulot ja maankäyttösopimuskorvaukset, joiden arvioitiin tuottavan vuonna 2024 yhteensä 4,8 miljoonaa euroa. Rakennusluvista, maanvuokrista, sijoitus- ja kaivuuluvista, kaavoituksesta ja mittauspalveluista kertyvät tuotot kattoivat noin kolmanneksen toimintakuluista, eli 3,3 miljoonaa euroa. 

Palveluiden ostot ovat vuositasolla merkittävä kuluerä, yhteensä 8,6 miljoonaa euroa. Esimerkkejä suurimmista palveluostoista: 

  • Alueurakat (4 miljoonaa euroa), 
  • Joukkoliikennepalvelut (1 miljoona euroa) ja 
  • Keski-Uudenmaan Ympäristökeskuksen palvelut (800 000 euroa). 

Investoinnit ja kehityshankkeet 

Investoinnit vuosille 2024–2027 ovat yhteensä 40,67 miljoonaa euroa. Suurimmat kohteet ovat: 

  • Uusien alueiden rakentaminen (24,6 miljoonaa euroa), 
  • Infrastruktuurin peruskorjaukset (14,5 miljoonaa euroa), 
  • Ainolan aluekeskus (3,8 miljoonaa euroa), 
  • Anni-tädin piha (2,5 miljoonaa euroa), 
  • Pyöräilyn kehittäminen (2 miljoonaa euroa) ja 
  • Energiatehokas katuvalaistus (1,7 miljoonaa euroa). 

Järvenpään Veden investoinnit, yhteensä 23 miljoonaa euroa, toteutetaan tiiviissä yhteistyössä muiden palveluiden kanssa, mikä tuo kustannustehokkuutta. Vuoden 2024 sen tuotot olivat 11 miljoonaa euroa. 

Kaupungin kasvu ja HSL-jäsenyys 

Järvenpää tavoittelee strategiakaudella 1,8 prosentin vuotuista kasvua, mikä tarkoittaa 560–730 uutta asuntoa ja 300 yritystä vuosittain. Rakentamisen suhdanteiden vuoksi uusien asuntojen määrä on kuitenkin tilapäisesti laskenut 300:aan vuodessa.  

– Vaikka Järvenpää on pinta-alaltaan pieni, kaupunki pyrkii hyödyntämään maanmyyntitulonsa tehokkaasti ja suunnittelemaan investointinsa kestävästi, Autere summaa. 

HSL-jäsenyyden vaikutuksia on selvitetty, mutta liittymistä ei ole huomioitu nykyisessä budjetissa. Kaupunginvaltuusto käsitteli HSL-jäsenyyttä joulukuun 2024 kokouksessaan ja merkitsi HSL-selvityksen tiedoksi. Ainakin toistaiseksi kaupungin sisäinen joukkoliikenne järjestetään kaupungin omilla kilpailutuksilla. 

Taloussanastoa 

Toimintakate = Tulojen ja menojen erotus. Kuvaa, paljonko ulkoisista tuotoista jää palveluiden tuottamisen jälkeen. 

Toimintakulut = Kaupungin toimintaan ja palveluihin käytetyt varat, kuten henkilöstö- ja palvelukulut. 

Toimintatuotot = Kaupungin saamat tulot, kuten rakennuslupamaksut ja maanvuokrat. 

Investoinnit = Pitkäaikaiset hankkeet, kuten infrastruktuurin rakentaminen. 

Tutustu lisää kaupunkien ja kuntien taloussanastoon. 


Järvenpääluvut-tarinoissa kerrotaan tarkemmin Järvenpään kaupungin talouteen vaikuttavista tekijöistä ja avataan tärkeimpiä talouslukuja.  

Tahdotko jakaa jutun? Se käy kätevästi tästä!
Footer is loading...