Hyppää sisältöön

Kansanedustaja Eemeli Peltonen pääsi kokeilemaan latu- ja jäänhoitokonetta Juholanmäellä – katso video! 

Järvenpään liikuntapalvelut esitteli kaupungin hallinnon työntekijöille hiihtoväylien ja Tuusulanjärven monitoimiradan hoito- ja kunnossapitoa, jonka jälkeen he pääsivät kokeilemaan talvikunnossapidossa käytettäviä koneita. Järvenpäämedia julkaisee vuoden 2024 parhaimpia juttuja uudelleen. Tämä on juttu on julkaistu alun perin 23.2.2024.

Henkilö ohjeistaa toista henkilöä latukoneen käyttöä varten.
Liikuntapaikkojen hoitaja Ari Lehtonen opastaa Eemeli Peltosta latukoneen ajelun saloihin. Kokeiluun osallistui myös Hyvinvoinnin palvelualuejohtaja Kristiina Soots, kulttuurijohtaja Pirre Raijas ja liikuntapalveluiden koordinaattori Terhi Saxelin. Kuva: Ari Minadis.

Kansanedustaja, Järvenpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eemeli Peltosella sekä kaupungin hallinnon työntekijöillä oli helmikuun alussa erilainen aamupäivä, kun he pääsivät kirjaimellisesti käsiksi Järvenpään liikuntapalveluiden arkeen Juholanmäen luistelukentällä. Jokainen sai vuorollaan kokeilla, millaista on ajaa latukoneella, jäänhoitokoneella ja moottorikelkalla, joiden avulla mahdollistetaan luistelukuntoinen jää ja hiihtäminen kaupungin hiihtoladuilla.  

Hauskasta huviajelusta huolimatta oikea koneellinen työ jää talvikunnossapitotyön ammattilaisten tehtäväksi. Järvenpään hiihto- ja kunnossapidossa tehdään töitä aamusta iltaan myös viikonloppuisin, jotta kaupunkilaiset pääsevät nauttimaan talviaktiviteeteista laadukkaissa ja turvallisissa olosuhteissa. Viikko alkaa usein jo sunnuntain puolella, kun liikuntapaikkamestari Ari Kuisma käy kiertämässä eri puolilla kaupunkia tarkastamassa jään ja hiihtoväylien kuntoa, jotta saadaan tietoa olosuhteista uutta viikkoa ajatellen. Myös säätiedotusta seurataan herkeämättä. Töissä on yhteensä viisi ulkoliikuntapaikanhoitajaa, joiden tukikohta on Juholanmäen pesäpallokentän huoltorakennuksissa. 

– Teemme myös latuja koulujen ja päiväkotien pihojen läheisyyteen sekä eri asuinalueille, jos vain löytyy peltokaistaa. Pyrimme viemään suorituspaikat lähelle ihmisiä, jotta heillä on mahdollisimman pieni kynnys lähteä liikkumaan, Kuisma kertoo.  

Eemeli Peltonen huristelemassa latukoneella, moottorikelkalla ja jäänhoitokoneella. Video: Ari Minadis.

Säästä kiinni 

Tuusulanjärven monitoimiradan Järvenpään puolta on talvikaudella 2023–2024 huollettu muun muassa kevytrakenteisella jäähöylällä, joka mahdollistaa luisteluradan ylläpidon raskasta kalustoa paremmin. Jäähöylä hankittiin Tuusulanjärven jääradan Järvenpään puolen toteutusta varten. Jääradan ylläpito oli myös kaupunkilaisten yksi eniten äänestämistä toiveista osallistuvan budjetoinnin äänestyksessä. Vaikka jäärata on tänä vuonna palvellut kaupunkilaisia, ovat sää- ja sijaintiolosuhteet asettaneet omat haasteensa sen kunnostukselle.  

– Jääradan latujen tekeminen on tuottanut haasteita, kun sataneet lumet ovat sulaneet moneen otteeseen vesien noustessa jäälle. Vaihtelu on ollut suurta myös lumen määrän suhteen eri puolilla järveä. Kun sitten poraamme jäähän reikiä, jotta vesi menisi takaisin järveen, niin jostain se nousee taas takaisin jäälle. Reikien poraaminen jäähän on kuitenkin keino olosuhteiden hallitsemiseksi, Kuisma kertoo. 

– Lisäksi kairausmittauksissa Tuusulan puolen jäänpaksuus on ollut 60 senttimetriä, mutta Järvenpään puolella onkin enää vain 28 senttimetriä teräsjäätä. Eri tavalla jäätyminen johtuu virtauksista ja alueellisista olosuhteista. Esimerkiksi Järvenpäässä tuuli puhaltaa lumen järven yli, Tuusulan puolella järvi on kapeampi. 

Sää ja sen vaihtelu vaikuttaa luonnollisesti myös latujen tekemiseen. 

– Lunta on aina liian vähän. Vaikka sitä sataakin enemmän kuin kymmenen vuotta sitten, niin sitä sataa paljon märemmässä muodossa ja lumisateiden välissä on aina lauhaa, joka puristaa lumet kasaan tai umpijääksi. Jos on liian märkää, kone litistää viimeisenkin lumen täysin umpimäräksi. Seuraavana päivänä pakkasten saapuessa lumen sijaan onkin enää vain jäätä. 

– Lupaamme silti tehdä parhaamme sääolosuhteet huomioiden, Kuisma päättää. 

Vielä ehtii luistelukentälle ja hiihtobaanalle. Talviurheilukausi jatkuu Järvenpäässä aina maaliskuuhun asti. 

Tiesitkö? 

Peräti 7000 kiloa painava jäänhoitokone on valmistettu Italian Tirolissa, ja se on ollut käytössä kaksi talvikautta. Jään höyläys ja jäädytys kestää kerrallaan noin 15–20 minuuttia, jäänhoitokoneen vesisäiliön täyttäminen noin 35 minuuttia. Vesisäiliö on kooltaan 2000 litraa ja veden lämpötila 30 asteista. 


Järvenpääduunissa-tarinoissa esitellään Järvenpään kaupungin työntekijöitä ja heidän kaupunkilaisten eteen tekemää vaikuttavaa työtään.

Footer is loading...