Kaakkolan asukasyhdistys rakentaa yhteisöllisyyttä ja kehittää asuinaluetta
Kaakkolan asukasyhdistys tekee pitkäjänteistä työtä alueen asukkaiden viihtyvyyden ja yhteisöllisyyden parantamiseksi. Yhdistyksen toiminta kattaa monipuolisesti ympäristön hoidon, tapahtumien järjestämisen sekä yhteistyön kaupungin kanssa.
Idyllinen ja rauhallinen pientaloalue Tuusulanjärven rannalla, joka on samalla lähellä luontoa ja palveluita. Näin Kaakkolaa kuvailee siellä kymmenen vuotta asunut ja kuusi vuotta Kaakkolan asukasyhdistyksen puheenjohtajana toiminut Auli Mikkonen.
– Kaakkolaan rakennetaan jatkuvasti lisää. Alue on vanha, mutta silti kasvussa. Asukkaita tulee jatkuvasti lisää, ja alueella asuu monenlaisia ihmisiä. Viime aikoina erityisesti lapsiperheet ovat muuttaneet tänne.
Kaakkolan asukasyhdistys perustettiin vuonna 1982 tarpeesta kehittää alueen yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia. Yhdistyksen jäsenmäärä on muutama sata, ja sen järjestämät tapahtumat, kuten viime vuonna pidetyt 40-vuotisjuhlat Vanhankylänniemen kartanolla, ovat olleet suosittuja.
– Juhlat olivat menestys ja keräsivät paljon osallistujia. Lisäksi järjestämme retkiä kulttuuritapahtumiin, keilaamme ja pidämme kirjapiiriä, Mikkonen kertoo.
Ympäristön ja venevalkaman kunnostusta
Asukasyhdistys kokoontuu tarpeen mukaan. Yhdistyksen vuosikokouksissa on myös usein vierailevia puhujia. Viimeisimmässä kokouksessa taidehistorian professori emerita Riitta Konttinen kertoi kaupungin taidehistoriasta. Aikaisemmissa kokouksissa on kuultu esityksiä esimerkiksi Anni-tädin kylän rakennuksista.
Yhdistys tekee tiivistä yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Esimerkiksi lapsille on hankittu turvaliivit yhteistyössä K-kaupan kanssa, ja alueelle on saatu muovinkeräyspiste yhdistyksen adressin ansiosta. Samoin yhdistys on kunnostanut venerannan ja tarkastanut veneet. Kunnostustapahtuman jälkeen venerannasta on voinut vuokrata Kaakkolan Kaakkuriksi nimetyn veneen. Yhdistys on myös tukenut paikallista pesäpallotoimintaa hankkimalla tarvittavat välineet, mikä on vahvistanut kaupunginosan urheilukulttuuria.
Yhteisiä talkoita on järjestetty Pörriäispuistossa, ja viime kesänä hyönteistutkija Ilpo Mannerkoski johdatti asukkaat metsäkävelylle. Lisäksi Kaakkolan asukasyhdistys tekee yhteistyötä Saunakallion asukasyhdistyksen kanssa, ja yhdistykset järjestävät pesäpallo-otteluita, hiihtokilpailuja sekä saunapyörälenkkejä.
Liikenneturvallisuus huolenaiheena
Kaakkolan asukasyhdistys toimii linkkinä Järvenpään kaupungin suuntaan. Etenkin liikenneturvallisuus on ollut pitkäaikainen huolenaihe, josta on käyty keskusteluja kaupungin kanssa.
– Alueella on 30–40 km/h nopeusrajoitukset, mutta usein Vanhankyläntietä ja muita teitä käytetään kiihdytyskaistana. Nopeusrajoitus vaihtuu keskellä Kaakkolaa, vaikka sen voisi siirtää kauemmas, jotta koko alueella olisi yhtenäinen rajoitus. Myös järveä kiertävät pyöräilijät ajavat liian kovaa, mikä on vaaraksi pienille lapsille, Mikkonen kertoo.
Asukkaat ovat toivoneet korotettuja suojateitä, mutta niitä ei ole vielä saatu, vaikka poliisi on tehnyt nopeusratsioita. Liikenteen odotetaan vilkastuvan Anni-tädin kylän rakentamisen myötä, mikä huolestuttaa asukkaita.
Aiemmin yhdistys vastusti Elisan tukiaseman rakentamista luonnonmukaiselle alueelle, mutta suunnitelma rakentamisesta alueelle lopulta peruuntui.
Yhdistys toivoisi kaupungilta jatkossa myös parempaa ennakkoviestintää asuinalueella tehtävistä töistä.
– Kaakkolan asukasyhdistys jatkaa osaltaan aktiivisesti alueen kehittämistä ja asukkaiden edustamista, Mikkonen päättää.
Tutustu asuinalueeseen lisää Kaakkolan kotisivuilta.
Järvenpääelämää-tarinoissa esitellään järvenpääläistä elämänmenoa ja kerrotaan syvemmin kaupungissa tapahtuvista ajankohtaisista asioista.