Hyppää sisältöön

Järvenpään Taidetalossa avautuu kolme uutta yksityisnäyttelyä 

KULTTUURINTEKIJÖIDEN JÄRVENPÄÄ, OSA 6: Yksityisnäyttelyissä tarkastellaan toivoa, 90-luvun estetiikkaa ja yksin elämisen arkea. Näyttelyihin on vapaa pääsy. 

Helmikuun 2025 lopussa Järvenpään Taidetalossa avautuu kolme yksityisnäyttelyä: Päivi Kukkasniemen Vaaleanpunaisen pilven alla Galleria 1:ssä, Mirka Kallion Sairaan kaunis ysäri Galleria 2:ssa, sekä Mira Roivaisen Joitakin kuulaita hetkiä Taidetalon Studiossa.  

Kukkasniemi ja Kallio asuvat Järvenpäässä, Roivainen tuo näyttelynsä Taidetaloon Helsingistä. Taiteilijat haluavat rohkaista jokaista astumaan sisään Taidetalolle nauttimaan taiteesta, riippumatta siitä, onko koskaan aiemmin käynyt gallerioissa. 

Vaaleanpunaisen pilven alla – väriin kietoutuvaa toivoa ja tunteiden lumoa 

 
Päivi Kukkasniemen teos Vaaleanpunaisen pilven alla. Kuva: Päivi Kukkasniemi. 

Päivi Kukkasniemen Vaaleanpunaisen pilven alla -näyttelyn teokset ovat intuitiivisesti ja aistillisesti maalattuja sielunmaisemia, joissa väri on keskiössä ja esittävyys toissijaista. Maalausprosessissa sattumalla on merkittävä rooli – jopa maaliläikät saavat ”maalata” omalla tavallaan.  

Kukkasniemi kuvaa näyttelyään pakopaikkana arjen synkkyydestä ja kertoo, kuinka viime syksynä kotinsa vieressä näkemänsä pitkät ruokajakojonot herättivät hänessä tarpeen maalata “rukouskukkia” vastapainoksi epätoivolle. 

– Näyttelyssäni haluan ikään kuin elää pilvilinnoissa, vähän jopa liioitellen teennäisesti, koska olen lopen uupunut kaikkiin huonoihin uutisiin sodasta ja konkursseista. Uskon, että ratkaisut ongelmiin löytyvät positiivisten energioiden vallitessa mieluummin kuin negatiivisuuteen kääriytymällä. 

Maalaaminen on Kukkasniemelle lumoutumista väreistä ja siveltimenjäljestä. Hän aloittaa valitsemalla värin, joka puhuttelee häntä eniten, ja antaa prosessin edetä vapaasti, jopa vesipesun ja sattumanvaraisen värien leviämisen kautta. Hän uskoo, että maalauksen ei tarvitse miellyttää kaikkia, sillä jokainen kokee värit ja tunteet omalla tavallaan.  

– Uskon kuitenkin, että osa ihmisistä lumoutuu värieni käytöstä, hän sanoo. 

Kukkasniemi toivoo, että taidetta arvostettaisiin myös sen syvällisen merkityksen vuoksi, sillä se voi koskettaa sielua tavalla, johon pelkät sanat eivät yllä.  

Yli 20 vuoden taiteilijauran tehnyt Kukkasniemi toimii nykyään Järvenpään Taideseuran puheenjohtajana. Keväällä 2025 hän osallistuu Taidemaalariliiton Teosvälitykseen maalauksellaan Usko, toivo ja epätoivo, jossa tummat sävyt ja kontrasti heijastavat maailman kriisejä, mutta toivo loistaa kirkkaana valona. 

Sairaan kaunis ysäri – värien ja muistojen juhlaa 

Mirka Kallion teos Kultaturbo. Kuva: Mirka Kallio. 

Mirka Kallion Sairaan kaunis ysäri -näyttely ammentaa inspiraationsa 1990-luvun uteliaisuudesta, luovuudesta ja värikkyydestä. Aikakausi, jolloin kohtaamiset tapahtuivat kasvotusten ja virikkeiden vähyys ruokki mielikuvitusta, on jättänyt Kallioon pysyvän jäljen. 

– Olen onnellinen, että kuulun viimeiseen sukupolveen, joka eli analogisen lapsuuden. Toivon, että ilo ja kiitollisuus siitä välittyy näyttelyn kautta, Kallio kertoo. 

Näyttely kutsuu katsojat sukeltamaan ysärin värikkääseen estetiikkaan, bändikulttuuriin ja hauskoihin tyyleihin. Kallion inspiraationa on myös elokuva Sairaan kaunis maailma (1997), jonka rosoinen kuvaustyyli ja räikeät värit tiivistävät ajan hengen.  

– Vaikka meininki oli rosoista ja haparoivaa, maailma haluttiin nähdä värikkäänä ja tulevaisuus kirkkaana. 

Kallio löysi maalaamisen ilmaisukanavakseen isänsä äkillisen kuoleman jälkeen, kun sanat hetkeksi loppuivat. Hän maalaa abstrakteja akryyliteoksia, joissa kirkkaat värit ja rosoiset pinnat yhdistyvät.  

– Aiheet ovat välillä rankkoja, mutta teoksissa näkyy aina toivo ja ilo. Taiteen kautta haluan tuoda rohkaisua ja valoa ihmisten elämään. 

Järvenpäähän Kallio muutti vasta viime vuonna. Tämä on hänen ensimmäinen näyttelynsä Järvenpään Taideseuran jäsenenä.  

– Lähialueen historia, erityisesti 1900-luvun alussa syntynyt Tuusulanjärven taiteilijayhteisö, inspiroi minua. Olisi hienoa kokea samanlaista yhteisöllisyyttä vielä nykyäänkin. 

Kallio korostaa taiteen merkitystä nykyajassa. 

 – Taide voi tuoda valoa synkkiin hetkiin, nostaa esiin tärkeitä teemoja ja vahvistaa yhteisöllisyyttä. Toivon, että sen arvo tunnustetaan laajemmin myös päätöksenteossa. 

Joitakin kuulaita hetkiä – yksinelämisen tarinat 

Mira Roivaisen Kuka ulkoiluttaa koiran -teos. Kuva: Mira Roivainen.

Mira Roivaisen uusi yksityisnäyttely Joitakin kuulaita hetkiä rakentuu osittain samoista teoksista kuin hänen aikaisempi alkuvuodesta pidetty näyttelynsä Kaustisen Kamarimusiikkiviikolla, jossa Roivainen valittiin Vuoden kuvataiteilijaksi 2025.  

– Valinta tuli täydelliseen saumaan, sillä olin juuri saanut lavastustaiteen kandiopintoni valmiiksi Teatterikorkeakoulussa, jolloin vapautui aikaa taas keskittyä toiseen ammattiini kuvataiteeseen, Roivainen kertoo. 

Näyttely tutkii yksin elävän ihmisen arkea ja tuo esiin yksinäisyyden eri puolia – ei vain surua, vaan myös tavallisia askareita yksineläjän arjessa, kuten aamupalahetkiä.  

– Yksin eläminen ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti yksinäisyyttä. Haluan näyttää arkisia, kuulaita hetkiä, jotka usein jäävät näkymättömiin, hän sanoo.  

Teokset käsittelevät teemaa episodimaisesti, hetkinä jonkun henkilön näkökulmasta, jättäen tilaa katsojan omille tulkinnoille. 

Roivaiselle tärkeää on, että teokset ja tila muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden.  

– Haluan, että teokset ’keskustelevat’ tilan kanssa. Suunnittelen ripustuksen etukäteen. 

Vaikka Järvenpää ei ole hänelle entuudestaan kovin tuttu, Roivainen kokee kaupungin vireänä ja taiteellisesti inspiroivana. 

Taide on Roivaiselle tapa luoda yhteyksiä ihmisiin.  

– Taidenäyttely voi olla kuin hidasta endorfiinia tässä nopean scrollailun ajassa. Jos teokseni saavat jonkun pysähtymään, olen onnistunut, hän tiivistää. 

Kaikille avoimia avajaisia vietetään Järvenpään Taidetalossa (Myllytie 13 A, Järvenpää) taiteilijoiden läsnä ollessa tiistaina 18.2.2025 kello 18–20. Näyttely avoinna yleisölle 18.2.–9.3.2025 ti–pe klo 14–18 ja la–su klo 11–15. Näyttelyihin on vapaa pääsy. 

Kulttuurintekijöiden Järvenpää -sarjassa nostetaan esiin Järvenpään kulttuurikohteita, niiden merkitystä kaupungille, kaupungin kulttuurin taustalla olevia toimijoita ja tekijöitä sekä kulttuuritapahtumia. 


Järvenpääelämää-tarinoissa esitellään järvenpääläistä elämänmenoa ja kerrotaan syvemmin kaupungissa tapahtuvista ajankohtaisista asioista. 

Tahdotko jakaa jutun? Se käy kätevästi tästä!
Footer is loading...