Hyppää sisältöön

Järvenpään keskustan kupeessa on historiaa huokuva asuinalue – yksi asia on asukkaille erityisen tärkeä

Kuvassa on vehreä ja rauhallinen asuinalue, jossa on kapeahko asfalttitie, jota reunustavat omakotitalot ja runsaasti kasvillisuutta. Talot ovat osittain piilossa pensaiden ja puiden takana. Kadun varrella näkyy roskalaatikoita ja muutamia pysäköityjä autoja. Tien varrella on katulamppuja, ja taustalla häämöttää yksi suurempi valkoinen talo punaisella katolla. Ympärillä on paljon vihreää, ja taivas näyttää olevan pilvinen.
Saunakallion Avokadulla aistii vanhan asuinalueen tunnelmaa. Kuva: Anton Soinne.

Saunakalliosta ei nimensä perusteella voi päätellä mitään muuta kuin, että sieltä löytyisi sauna kalliolta. Vihtakatu, Löylykuja, Laudekuja ja niin edelleen. Kalliolla nököttävää saunaa ei kuitenkaan näy missään.

Keski-Uusimaa jalkautui Saunakallioon ja selvitti, minkälainen paikka Saunakallio on asua. Löytyykö alueelta mystistä saunaa kalliolta?

Ensivaikutelma Saunakallioon saapuessa on, että olemme paikassa, jolla on historiaa. Rintamamiestalojen pihapiirejä koristavat vanhat omenapuut.

Asuntokanta on omakotitalovaltaista ja talot on rakennettu suhteellisen väljästi.

Tilastotietoa Saunakalliosta

Yksi Saunakallion vanhemmista asukkaista on Keijo Falk, 77. Lähdemme Falkin mukaan Saunakallion aseman kierrätyspisteeltä kuultuamme, että hän asuttaa vaimonsa Seija Falkin, 74, kanssa Vihtakadun korkeimmalla kohdalla sijaitsevaa taloa. Keijo Falkin mukaan talo on yksi alueen vanhimmista.

Hänen vanhempansa rakensivat nyt jo useamman remontin ja laajennuksen nähneen talon vuonna 1954. Vaikka ulkoapäin voisi päätellä, että kyseessä on rintamamiestalo, sitä se ei kuitenkaan ole, Falk tarkentaa.

Kuvassa on iäkkäämpi mies, joka seisoo pihalla suuren vaahterapuun vieressä. Mies on pukeutunut työvaatteisiin: vihreisiin haalareihin ja siniseen työtakkiin, jossa näkyy maaliroiskeita. Hänellä on päässään musta lippalakki. Taustalla näkyy vaalea puutalo, jossa on punainen tiilikatto ja tikkaat, jotka johtavat katolle. Talon edessä on pysäköity auto ja muutamia muovisia puutarhatuoleja. Ympärillä on vihreää nurmikkoa ja vehreää kasvillisuutta, ja sää vaikuttaa kirkkaalta.
Keijo Falkin kotitalon pihassa kasvava vaahtera on istutettu paikalleen silloin, kun Falk oli lapsi. Kuva: Anton Soinne.

Falkin isällä ei nimittäin sodasta palattuaan ollut vaimoa eikä lapsia, joten hänelle ei myönnetty tonttia Järvenpäästä toisin kuin hänen veljilleen. Falkin isä joutui ostamaan tontin, jolle hän myöhemmin rakensi talon perheelleen.

Keijo Falk ja Seija Falk muuttivat Jampan kodistaan Saunakallioon Keijon vanhempien vanhaan taloon vuonna 2018.

Nyt löytyi päivän ensimmäinen sauna. Kalliotontille rakennetun talon vanhassa pihapiirissä seisoo nimittäin 1950-luvulla rakennettu pihasauna, jota Keijo Falk on jo pidemmän aikaa kunnostanut.

1980-luvulla Järvenpään kaupunki lunasti osan Falkien tontista, jolloin vanhan saunan takana oleva puutarha jäi perunamaineen ja omenapuineen uuden Vihtakadun koulun urheilukentän alle.

Keijo Falk teki työuransa kirvesmiehenä. Nykyisin hän jatkaa hommia vanhan talon kunnostustöiden merkeissä. Kuva: Anton Soinne.

Vanhoja saunakalliolaisia löytyy enemmänkin. Jaana Hiltunen, 60, asuu Saunakalliossa jo toisessa sukupolvessa ja asuttaa vanhempiensa 1950-luvulla rakentamaa taloa.

Hänen mukaansa alueella on paljon samojen sukujen jäseniä ja heidän jälkeläisiään. Vuosien saatossa tontteja on pilkottu ja vanhemmilta perittyjen talojen isoille pihamaille on tiivisrakennettu uusia taloja.

– Ihmiset selvästi viihtyvät alueella.

Hiltunen tuntee Saunakallion historiaa. Hän on ollut mukana tekemässä historiakirjaa Sauna kalliolla: tarinaa Järvenpään Saunakalliosta.

Mistä ihmeestä tulee Saunakallion nimi?

Saunakallion alueen kehitys vuodesta 1936 vuoteen 2024

Yksi mahdollisuus on, että nimen antoivat 1800-luvun puolen välin paikkeilla Helsingin ja Hämeenlinnan välisen junaradan rakentajat. On mahdollista, että Sorron puolella asuvat rakennustyöläiset pitivät toisella puolen rataa saunaa.

Epäilys rakentajien saunasta tulee esiin vanhoista kartoista, joissa näkyy jonkinlaisia rakennelmia nykyisen Saunakallion aseman läheisellä kalliolla.

Siitä, milloin Järvenpään kaupunki on virallistanut Saunakallion nimen, Hiltusella ei ole tarkempaa tietoa.

– Siihen aikaan juna pysähtyi Saunakallion kohdalla vain pyydettäessä ja matkustajien piti heilauttaa junankuljettajalle kättä, jos halusivat kyytiin, Hiltunen kertoo.

Asuinalueeksi Saunakallio alkoi kehittyä 40-luvulla, kun alueelta myönnettiin sodasta palanneille rintamamiestontteja. Saunakallion junapysäkki toi asukkaiksi paljon VR:n työntekijöitä.

1900-luvun alkupuolella alueella oli Vanhankylän kartanon ja Järvenpään kartanon maita. Mannin tilan ja muutaman torpan lisäksi alueella oli metsää ja viljelymaita.

Kuvassa on rivitaloasuntoja, joiden julkisivut ovat värikkäitä: punaisia, keltaisia, vihreitä ja harmaita. Rakennukset ovat moderneja ja niiden katot ovat harmaat. Talot sijaitsevat vehreän niityn vieressä, jossa kasvaa keltaisia kukkia. Taivas on pilvinen, mutta valoisa, ja ympäristössä näkyy metsää taustalla. Jokaisen asunnon etupuolella on lasitettu terassi tai kuisti, ja talot ovat siististi rivissä.
Saunaniitty edustaa Saunakallion uudempaa puoliskoa. Kuva: Anton Soinne.

1920-luvulla Järvenpään kartano palstoitti maitaan rahapulassa, jolloin alueelle syntyi kymmenkunta muutaman hehtaarin kokoista maatilaa. Hiltusen mukaan Saunakalliossa asuu edelleen samojen tilallisten jälkeläisiä jo neljännessä tai viidennessä sukupolvessa.

Suurin osa alueen nykyisestä asuntokannasta ajoittuu 1940-luvusta nykypäivään. Muutama 1920 ja 1930 -luvuilla rakennettu talovanhuskin löytyy vielä. Eivät tosin alkuperäisessä kunnossaan.

– Asuinalueena Saunakallio on tavattoman rauhallinen.

Hiltusen mukaan juna-asemaa lukuun ottamatta palveluita ei ole koskaan ollut. Viimeiset kaupatkin lopettivat 1970-luvulla.

Kuvassa on kaksi modernia kerrostaloa, joiden julkisivua koristavat värikkäät geometriset kuviot. Vasemmanpuoleisessa talossa on keltaisia, oransseja ja punaisia ympyräkuvioita, ja oikeanpuoleisessa talossa on vihreitä ja sinisiä ympyröitä. Rakennukset ovat vaaleanharmaita, ja ikkunoiden välissä on mustia vaakaraitoja. Talot sijaitsevat vehreässä ympäristössä, jossa kasvaa puita ja pensaita. Etualalla näkyy hiljainen katu ja liikennemerkkejä, ja taustalla taivas on pilvinen.
Wärtsilänkadun itäpuolella on muutama kerrostalo. Osa saunakalliolaisista on sitä mieltä, että alue on Saunakalliota. Osan mielestä kerrostalot ovat Sorron puolella. Kuva: Anton Soinne.

Asukasyhdistys vaikuttaa kuitenkin aktiiviselta.

Saunakalliossa järjestetään vuosittain joulukalenteri asukkaiden toimesta. Kalenteriin ilmoittautuneet asukkaat paljastavat kalenterin jokaisena päivänä yhden uuden koristeen pihallaan.

Asukasyhdistys järjestää myös kesällä pyörälenkkejä ja talvella hiihtokilpailuja lapsille.

Monelle saunakalliolaiselle tuntuu olevan tärkeää, ettei heidän asuinaluettaan sekoiteta vieressä olevaan Jamppaan.

Jamppa nähdään levottomana paikkana, kun taas Saunakalliossa on asukkaiden mukaan rauhallista.

– Osa mieltää, että Saunakallio ulottuu junaradan itäpuolelle koska siellä on Saunakallion koulu, Hiltunen sanoo.

Hänen mukaansa Saunakallio rajoittuu junaradan länsipuolelle. Itäpuolella ovat Sorto ja Jamppa.

– Asuin täällä 70-luvulla, kun Jamppaa alettiin rakentaa. Jostain syystä siellä on Saunakallion nimellä paikkoja.

Ravintola Roze sijaitsee Jampan, Sorron ja Saunakallion rajamailla. Vieressä on Saunakallion K-market niminen kauppa. Kuva: Anton Soinne.

Kaksi Saunakallion nuorempaa asukaskuntaa edustavaa ovat sitä mieltä, että Saunakallio on hyvä paikka asua. Kauppaan on lyhyt matka ja lähellä asuu kavereita.

Mimosa Kjelin, 11, on ystävänsä kanssa viettämässä kesälomapäivää asuinpaikkaansa lähellä olevassa puistossa. Syksyllä viidettä luokkaa aloittavat naapurukset pelaavat kännyköillään kaksinpeliä.

– Lähikaupasta tulee haettua yleensä jäätelöä ja karkkia, Kjelin sanoo.

Saunakallion, Sorron ja Jampan rajamailla sijaitseva lähikauppa kantaa nimeä Saunakallion K-market. Kyseessä on saunakalliolaisten lähikauppa.

Kaupan pihassa tapaamme Hüseyin Göktepen, 42, joka on asunut jo 30 vuotta Järvenpäässä. Hän muutti Pajalan puolelta Saunakallioon parikymmentä vuotta sitten ja asuu yhdessä alueen harvoista kerrostaloista puolisonsa sekä 10 ja 2 -vuotiaiden lastensa kanssa.

Kuvassa on hymyilevä mies, joka seisoo ulkona K-Market-kaupan edustalla. Hänellä on yllään tummansininen t-paita ja samanvärinen toppaliivi, ja hänellä on tummat, lyhyet hiukset sekä parta. Taustalla näkyy kaupan rakennus, jossa on oranssia ja harmaata väritystä sekä K-Market-logo. Miehen vieressä on hopeanvärinen auto, ja taustalla näkyy vehreää kasvillisuutta ja kirkas taivas, jossa on joitain pilviä.
Hüseyin Göktepen perhe on haastattelupäivänä Turkissa käymässä. Göktepe itse on käynyt mökillä kesälomallaan. Kuva: Anton Soinne.

Göktepen mielestä hyviä puolia Saunakalliossa ovat juna-aseman ja keskustan palvelujen läheisyys sekä asuinalueen rauhallisuus.

– Jampan puolella oli 10 vuotta sitten levotonta, mutta nyt on rauhallista.

Uusimmat Saunakallion asunnot löytyvät Manninpellon läntiseltä puolelta Saunaniitystä, joka on rakennettu kokonaan 2000-luvulla.

Kuvassa on ruskea puurakennus, jonka julkisivussa lukee "Järvenpään Hiihtoseuran Hiihtomaja" vanhassa kyltissä. Rakennus sijaitsee metsän keskellä, ja sen ympärillä kasvaa runsaasti korkeaa ruohoa ja pensaita. Taustalla näkyy korkeita havupuita, ja sää näyttää pilviseltä mutta kirkkaalta. Rakennuksen ikkunat ja ulko-osa vaikuttavat hieman kuluneilta.
Saunaniityn läheisestä metsästä pääsee polkua pitkin Järvenpään hiihtomajalle. Kuva: Anton Soinne.

Hanna Haataja, 49, on vastikään muuttanut Saunaniittyyn 11 ja 19 -vuotiaiden lastensa kanssa. Hän arvostaa alueen rauhallisuutta ja lenkkipolkujen läheisyyttä. Palvelutkin ovat sopivan lähellä.

– Tästä pääsee suoraan metsään. Jos tykkää liikkua luonnossa niin tämä on paras paikka siihen.

Kuvassa on nainen, joka seisoo pihalla vihreän talon terassin edessä. Hänellä on yllään sininen farkkumekko, ja hän kantaa valkoista kastelukannua. Nainen on paljain jaloin vihreällä nurmikolla. Terassilla on useita kukkaruukkuja, joissa kasvaa värikkäitä kukkia, kuten keltaisia ja punaisia kasveja. Taustalla näkyy puutarhatuoleja, pöytä, jossa on liina, sekä lisää kukkia ripustettuna roikkumaan. Piha on vehreä ja kodikas, ja sää on aurinkoinen ja kirkas.
Elina Määttä, 62, asuu miehensä kanssa uudehkossa talossa Saunaniityssä. Määtän mukaan Saunakallio on rauhallinen asuinalue lähellä keskustan palveluita. Puutarhaihmisenä hän nauttii takapihan kukkaistutuksista. Kuva: Anton Soinne.

Keskari kylässä -juttusarjassa vieraillaan Keski-Uudenmaan asuinalueilla ja kaupunginosissa. Jokaisessa jutussa asukkaat kertovat, minkälainen kyseinen kaupunginosa on, ja mitä omaleimaisia ja vaikuttavia piirteitä sieltä löytyy. Lisäksi jokainen juttu esittelee kiinnostavimmat tilastofaktat ja kertoo paikkojen historiasta. Juttu on julkaistu alun perin Keski-Uusimaan sivuilla.

Footer is loading...