Hyppää sisältöön

“Jamppa tuntuu siltä kuin tulisi kotiin” – asukasaktiivi Juha Latva-Nikkola viihtyy kotikaupunginosassaan

Juha Latva-Nikkola on asunut perheineen Järvenpään Jampassa lähes kaksi vuosikymmentä ja nähnyt alueen muutoksen läheltä. Latva-Nikkola on aktiivisesti mukana erilaisissa verkostoissa ja vanhempainyhdistyksissä, joissa hän edistää niin lasten ja nuorten hyvinvointia kuin alueen yhteisöllisyyttäkin.

Juha Latva-Nikkola viihtyy Jampassa. Kuva: Juha Latva-Nikkolan kotialbumi.

Juha Latva-Nikkola on asunut Järvenpään Jampassa perheineen jo noin 18 vuotta.

– Luojan kiitos emme tänne muutettuamme vielä tienneet kaupunginosan maineesta. Jamppa oli eräänlainen mörkö monen suussa. Ihmiset ihmettelivät, kun he kuulivat, että olimme ostaneet rivitalon täältä, Latva-Nikkola kertoo viitaten kaupunginosan juurtuneeseen maineeseen.

Sittemmin rivitaloasunto on vaihtunut kunnostettuun omakotitaloon.

Alkuun perhe tutustui myös Tuusulan, Keravan ja Mäntsälän asuntotarjontaan, mutta päätyivät lopulta Jamppaan. Latva-Nikkola on yhä tyytyväinen siihen, että perhe päätti asettua Jamppaan.

Latva-Nikkola kuvailee Jampan muuttuneen merkittävästi viimeisten 15 vuoden aikana. Alueen väestö ikääntyy samaan tapaan kuin koko Suomessa, mutta samalla uusia lapsiperheitä muuttaa alueelle, kun perheasunnot vapautuvat.

Palveluiden läheisyys on Latva-Nikkolalle tärkeää, vaikka joitakin palveluita on alueelta karsittu. Keskustaan on kuitenkin helppo päästä julkisilla tai autolla. Erityistä kiitosta hän antaa Jampan vihreydelle ja ulkoilumaastoille, jotka sopivat erinomaisesti lapsiperheille ja koirien ulkoiluttamiseen.

– On hienoa, että täällä lapset pääsevät lähelle luontoa.

Vihreän ympäristön lisäksi Latva-Nikkola arvostaa Jampan yhteisöllistä ilmapiiriä ja tilavuutta. Hän kokee alueen kodikkaaksi ja avoimeksi.

– Jamppa tuntuu siltä kuin tulisi kotiin. Täällä tuntee ihmiset ja kaikki juttelevat keskenään – jopa pihatöissä pysähdytään vaihtamaan kuulumisia. Jampassa on myös enemmän tilaa kuin monella muulla Järvenpään alueella, vaikka kaavoitus tuokin mukanaan lisää rakentamista, mikä toisaalta hieman huolettaa, Latva-Nikkola toteaa.

Halu toimia yhdessä

Latva-Nikkola haluaa olla aktiivisesti mukana oman asuinalueensa kehittämisessä ja on mukana Jamppa-verkoston toiminnassa, joka kokoaa alueen eri toimijat yhteen. Verkosto on Latva-Nikkolan mukaan hyvä esimerkki siitä, miten erilaiset ryhmät, kuten lasten vanhemmat, eläkeläiset ja työttömät, voivat yhdistää voimansa yhteisen tekemisen merkeissä. Latva-Nikkola kokee, että verkostoon on ollut helppo liittyä, ja mukanaolo tuntuu luontevalta.

– Kaupungilla on ollut merkittävä rooli verkoston toiminnassa: resursseja on panostettu työntekijöihin, ja yhteisöllisyys on nähty tärkeänä. Alueella on myös paljon kolmannen sektorin toimijoita kaupungin ja seurakunnan lisäksi, mikä tekee toiminnasta erityisen monipuolista ja antoisaa, Latva-Nikkola kertoo.

Verkoston jäsenet pitävät yhteyttä WhatsAppissa, jossa he jakavat tietoa tilaisuuksista, tapahtumista ja näkemyksistään. Tarvittaessa kokoonnutaan kasvotusten. Seuraavaksi verkosto järjestää marraskuun 2024 lopulla Joulupolun, joka toteutetaan yhdessä osan toimijoiden kanssa joulun alla.

Koti-isästä aktiiviseksi vanhempainyhdistystoimijaksi

Ensimmäisinä vuosinaan Jamppaan muutettuaan Latva-Nikkola työskenteli Helsingin kaupungilla nuoriso-ohjaajana, kunnes hän jäi tyttärensä täysipäiväiseksi koti-isäksi.

Tyttärensä kasvun myötä Latva-Nikkola pääsi mukaan päiväkotimaailmaan ja liittyi Jampan päiväkodin vanhempainyhdistykseen.

– Olimme aluksi mukana koko perheen voimin vaimon kanssa. Kun tytär kasvoi ja perheemme kasvoi uusilla lapsilla, vanhempainyhdistystoiminta tuli osaksi meidän kaikkien arkea, Latva-Nikkola kertoo.

Nykyään Latva-Nikkola toimii aktiivisesti Saunakallion ala-asteen ja Koivusaaren yläkoulun vanhempainyhdistyksissä.

– Vanhempainyhdistyksen kautta pääsee näkemään päiväkodin ja koulun arkea ja voi vaikuttaa asioihin, jotka ovat tärkeitä lapsiperheille. Vaikka omat lapseni eivät enää ole päiväkodissa, teemme Saunakallion vanhempainyhdistyksen kanssa yhteistyötä niin päiväkodin kuin koulunkin hyväksi. Hiljattain järjestimme esimerkiksi Halloween-diskon.

Latva-Nikkola korostaa, että yhdistystoiminta ei rajoitu tapahtumien järjestämiseen, vaan sen kautta ollaan aktiivisesti mukana koulun arjessa. Tämä mahdollistaa sen, että vanhemmat voivat toimia uskottavina ja vuorovaikutteisina yhteistyökumppaneina opettajien, rehtorin sekä opetus- ja kasvatustoimen kanssa.

Yhteistyötä nuorten hyvinvoinnin ja turvallisuuden puolesta

Latva-Nikkola toimii myös aktiivisesti Keski-Uudenmaan alueellisessa opiskeluhuoltoryhmässä, jonka järjestää Keusote, sekä asukasjäsenenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston perustamassa Radanvarsi-foorumissa.

Radanvarsifoorumi on monialainen verkosto, joka keskittyy lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen erityisesti Järvenpään, Vantaan ja Keravan radanvarsikunnissa. Se kokoaa yhteen viranomaisia ja kolmannen sektorin toimijoita ja kannustaa yhteisöjä konkreettisiin ja ennaltaehkäiseviin toimiin nuorten hyvinvoinnin ja turvallisuuden puolesta.

– Molempien yhteisöjen tarkoituksena on tuoda vanhempien näkökulma esiin lasten hyvinvointiin ja huoliin liittyvissä asioissa, jotta perheidenkin ääni saadaan kuuluviin, Latva-Nikkola toteaa.

Latva-Nikkola uskoo, että yhteistyö eri toimijoiden välillä on avainasemassa turvallisemman ja hyvinvoivemman yhteisön rakentamisessa nuorille.


Kuka: Juha Latva-Nikkola, 59
Työ: Neljän tyttären koti-isä. Työskennellyt aiemmin nuoriso-ohjaajana Helsingin kaupungilla.
Perhe: Vaimo, neljä lasta ja kaksi koiraa.
Mistä: Syntynyt Kurikassa. Muuttanut perheineen Järvenpäähän noin 18 vuotta sitten.
Vapaa-ajalla: Lasten ollessa koulussa remontoi omakotitaloa ja osallistuu järjestötoimintaan.


Järvenpäähenkilö-tarinoissa esitellään kiinnostavia järvenpääläisiä. 

Footer is loading...