Hyppää sisältöön

Hyvä Kasvaa Järvenpäässä täyttää tänä vuonna 15 vuotta – Erja Mähönen jatkaa aktiivista työtä kaupunkilaisten hyväksi 

Asukasliikkeen sydämenä ja moottorina toimiva Erja Mähönen oli mukana perustamassa Hyvä Kasvaa Järvenpäässä -asukasliikettä syksyllä 2010. Nyt hän kertoo liikkeen tuoreimmista kuulumisista ja siitä, millaisena kaupunkina hän haluaisi Järvenpään jatkossa nähdä. 

Erja Mähönen viihtyy hyvin istutusten ja kukkien parissa. Kuva: Erja Mähösen kotialbumi. 

Hyvä Kasvaa Järvenpäässä -asukasliikkeen aktiivilla ja yhdellä perustajista, Erja Mähösellä riittää vauhtia ja virtaa. Häntä voisi hyvin kuvailla touhukkaaksi jokapaikanhöyläksi, joka on aina valmis tarttumaan toimeen. Asukasliike sai alkunsa halusta vaikuttaa. 

– Olen ympäristöihminen ja pitkän linjan yrittäjä. Kun maailmantuska kasvoi, halusin tehdä jotain konkreettista omalla alueella. Ystävieni yhteisen ruokapiirin kautta mietimme, että miten voisimme parantaa lähiympäristöä ja innostaa asukkaita toimimaan itse. Valittamisen sijaan päätimme tarttua toimeen, Mähönen kertoo. 

Asukasliikkeen perustaminen kypsyi ajatuksena ensin muutaman vuoden ajan, kunnes lopullinen päätös syntyi aamiaispöydässä. Toiminnan aloitustilaisuus vanhalla Kyrölän koululla loppuvuodesta 2010 keräsi satapäin kuuntelijoita. 

– Ihmisillä oli suuri tarve tehdä jotain kaupungin hyväksi. Organisoimme toimintaa ja kirjasimme tärkeimpiä asioita ylös. Pyysimme Järvenpään kaupungilta lupaa toimia, ja kaupunki ryhtyi yhteistyökumppaniksemme, Mähönen kertoo. 

Asukasliikkeen tavoitteena on edistää yhteisöllisyyttä ja parantaa asukkaiden lähiympäristöä. Toiminnan ydin on aktivoida ihmisiä osallistumaan talkoisiin ja yhteiseen tekemiseen.  

– Tärkeintä on saada asukkaat ymmärtämään, että jokainen voi vaikuttaa omaan elinympäristöönsä. Asukasliikkeessämme uskotaankin, että muutos lähtee yhteisestä tahdosta ja teoista.  

Asukasliikekonsepti on helposti sovellettavissa myös muihin kaupunkeihin ja yhteisöihin. Vastaavia asukasliikkeitä on toiminnassa eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Helsingissä toimiva Hyvä Kasvaa Helsingissä -asukasliike tarjosi Järvenpään vastaavalle tukea sen käynnistysvaiheessa. 

Tekoja kaupungin hyväksi 

Jo yli 14 vuoden ajan ihmiset ovat vapaaehtoisesti osallistuneet erilaisiin talkoisiin ja hankkeisiin. Ideoita riittää. Liikkeen toimintaa pyörittää ”hyviksiksi” itseään kutsuva 20 hengen ydinporukka. 

– Yhdistykseksi emme ole koskaan itseämme rekisteröineet, joka osaltaan vähentää byrokratiaa, kun ei tarvitse huolehtia budjeteista tai toimintakertomuksista. Haluamme toimia konkreettisesti ihmisten ja kaupungin hyväksi, ja meidän kauttamme ja kanssamme on helppo saada asioita aikaiseksi, jos on itse valmis osallistumaan. 

Toimintaan voi tulla mukaan helposti ja matalalla kynnyksellä.  

– Jäsenmaksua ei ole, vaan toimintaan voi sitoutua tunniksi, loppuelämäksi tai jotain siltä väliltä. 

Seppälän talossa on tiistaisin avoimet ovet kello 16–18.30, jolloin toimintaan ja taloon voi tulla vapaasti tutustumaan. Sunnuntaisin järjestetään yhteislauluhetkiä kello 18–19.30 laulamisesta nauttiville. Tiistaisin avoimien ovien ohella kokoontuu alakerrassa vapaamuotoinen käsityökerho ja yläkerrassa Puuhaamo, joihin kokoontuu käsitöistä kiinnostuneita ihmisiä. 

Hyvä Kasvaa Järvenpäässä -asukasliikkeen Facebook-sivuilla on yhteensä noin 2600 seuraajaa. Facebook-sivu toimii tärkeänä infokanavana, josta voi seurata ajankohtaisia tapahtumia ja käynnissä olevia hankkeita.  

Kaupunkikuvan kaunistamista ja yhteisiä kokoontumispaikkoja 

Asukasliikkeessä on aloitettu sähkökaappien maalausprojekti vuonna 2023, joka jatkuu myös kuluvana vuonna. Järvenpäässä käynnistetty sähkökaappihanke pyrkii kaunistamaan kaupungin näkymiä maalaamalla Carunan omistamia sähkökaappeja ja muuntamoita kaupunkilaisten voimin.  

Myös kaupunkikuvan parantaminen on liikkeen keskeinen tavoite. 

Liikkeen toiminnan keskus on Kyrölässä sijaitseva Seppälän talo, joka toimii pientä maksua vastaan kokoontumispaikkana paikallisille ryhmille ja yhdistyksille sekä vuokrattavana tilana perhejuhlille.  

Kyseessä on vanha ja samalla ainoa kaupungin omistama terijokelaishuvila. Asukasliike maksaa kaupungille tilankäytöstä kuukausittain vuokraa. Samalla se vastaa varausten hoitamisesta ja tarvikkeiden hankinnoista ja ylläpidosta. 

Talo on täysin varusteltu. Juhlijoiden tarvitsee tuoda vain tarjoilut, juomat ja halutessaan koristeet. 

– Seppälän talo on todella suosittu perhejuhlien pitopaikka, jolla on monta tuhatta käyttäjää vuosittain. Taloon mahtuu 30–40 ihmistä kerrallaan.  

Hyvä esimerkki asukasliikkeen toiminnasta on myös aikoinaan perustettu Syötävän hyvä puisto, jonka liike perusti Kyrölän K-Marketin tontin joutomaalle. Pieneen puistikkoon istutettiin omenapuita, marjapensaita ja yrttilaatikoita, joita hoidettiin usean vuoden ajan.  

– Lopulta K-Marketin remontin myötä tontti valitettavasti tasoitettiin ja muutettiin pysäköintialueeksi. 

Tulevaisuuden Järvenpää – vihreä ja avoin kaupunki 

Millaisen Järvenpään Mähönen haluaa nähdä tulevaisuudessa? 

– Odotan kaupungin maltillista kasvua, mutta samalla viheralueiden ja puistojen vaaliminen on tärkeää, jotta kaupunkilaisille säilyvät hyvinvoinnin kannalta merkittävät viheralueet. 

– Olen myös tyytyväinen yhteistyöhön kaupungin kanssa. Pienen pinta-alan kaupungissa monet ihmiset tuntevat toisensa eri yhteistyöverkostoissa, mikä helpottaa yhteistä tekemistä. Kaupunki on toiminut yhteisöjen ja järjestöjen kokoajana erilaisiin tapahtumiin ja infotilaisuuksiin, joissa voi tutustua muihin toimijoihin. Välitön ja toimiva yhteistyö on ilahduttavaa. 

Mähösen mielestä muualta muuttavien vastaanottamiseen tulisi panostaa positiivisuudella ja avoimuudella, jotta uudet asukkaat tuntisivat itsensä tervetulleiksi.  

– Onneksi tulijat otetaan jo hyvin vastaan, ja asenteet ovat vuosien saatossa muuttuneet myönteisemmiksi. Tässä olisi kuitenkin vielä kehittämisen varaa, jotta ihan kaikki uudet asukkaat kokisivat itsensä aidosti tervetulleiksi Järvenpäähän. 

Kärsivällisyyttä, yhteisöllisyyttä ja talven elämyksiä 

Haastatteluhetkellä Mähönen kertoo parantelevansa polveaan, johon on vaihdettu hiljattain tekonivel. 

– Olen hieman tällainen hätäinen hämäläinen, mutta polven kanssa on ollut pakko harjoitella kärsivällisyyttä. Tekisi mieli mennä ja tehdä, vaikka pitäisi levätä ja kuntouttaa. Onneksi isäntä hoitaa lumityöt. 

– Haluan olla mukana erilaisissa hankkeissa ja innostun uudesta. Nautin hedelmällisestä yhteistyöstä ja kohtaamisista. Ne pitävät mielen virkeänä. 

Mähönen mainitsee talven suosikkipaikakseen Tuusulanjärven. 

– Järvellä on kiva kävellä, kunhan se on turvallisesti jäässä. Silloin pääsee kokemaan maisemia aivan eri tavalla. Vaikka vesikammoisena minua hieman jännittää mennä jäälle, sinne on silti kiva mennä. Jäärata ja ulkoilureitit ovat valtavan hieno lisä koko kaupungille. 

Mähönen muistelee, että vielä 40 vuotta sitten järvellä järjestettiin jäärata-ajoja. Vuosikymmenien ajan Tuusulanjärvi jäi vähemmälle huomiolle ja hyödyntämättä, mutta viime vuosina se on jälleen noussut kaupunkilaisten suosioon. 

– On upeaa nähdä, kuinka ihmiset liikkuvat jonossa järven jäällä kuin pienet muurahaiset paikasta toiseen, Mähönen iloitsee. 


Kuka: Erja Mähönen, 72 
Mitä tekee: Hyvä Kasvaa Järvenpäässä -asukasaktiivi. 
Perhe: Puoliso ja kolme tytärtä ja kuusi lastenlasta. 
Mistä: Syntynyt Forssassa. Muuttanut 40 vuotta sitten Järvenpään Kinnariin Helsingin Sörnäisistä perheen kasvaessa. Asuu edelleen samassa osoitteessa.


Järvenpäähenkilö-tarinoissa esitellään kiinnostavia järvenpääläisiä.

Footer is loading...