Hyppää sisältöön

Haarajoella toimiva Nuorkka-kerho tarjoaa yhteisöllisen kohtaamispaikan alueen lapsille 

Nuorkka-kerho on Haarajoen lasten oma kokoontumispaikka, jossa 4.–6.-luokkalaiset viettävät perjantai-iltojaan vapaaehtoisten aikuisten valvonnassa. Kerho tarjoaa turvallisen ympäristön vapaa-ajan viettoon ja luo läheisempää yhteyttä alueen nuorten ja aikuisten välille.

Nuorkan valvojina toimivan muun muassa Mika (vas.), Asta ja Joni. Kuvaaja: Natasha Ruotsalainen. 

Perjantai-iltaisin Haarajoella vietetään lasten yhteisöllistä iltaa, kun Nuorkka-kerho kokoaa Haarajoen ala-asteen 4.–6.-luokkalaiset viettämään vapaa-aikaa yhdessä. Asukastalo Werson tiloissa klo 17.30–19.30 kokoontuva kerho tarjoaa lapsille turvallisen ja vaihtoehtoisen tavan viettää perjantai-iltaa ikätovereidensa kanssa.  

– Meillä on aivan mahtava yhteisöllinen porukka aikuisia täällä Haarajoella! Olemme innostuneita viettämään aikaa lasten kanssa ja mahdollistamaan heille oman valvotun kokoontumistilan, kertovat kerhon vetäjät Asta Usvakari ja Joni Päivinen. 

Kerhon toiminta alkaa syyskuun puolessavälissä, ja päättyy hieman ennen koulujen päättymistä keväällä. Jouluna kerho pitää parin viikon tauon, mutta syyslomalla toimintaa pyritään järjestämään valvojien saatavuuden mukaan. 

Kerhossa käy viikoittain noin parikymmentä lasta, ja kauden aikana kerho tavoittaa yhteensä noin 40 osallistujaa.  

– Tila on mitoitettu 20 hengelle, joten kerhoa ei ole mainostettu laajasti viime vuosina. Pieni tila tuo kuitenkin toimintaan läheisyyttä ja vahvistaa yhteisöllisyyden tunnetta. Kerhotilat käsittävät kaksiosaisen olohuoneen ja biljardihuoneen, minkä lisäksi käytössä ovat keittiö, WC-tilat sekä iso perinteinen eteisporstua.  

– Porstua täyttyy nopeasti lasten kengistä ja takeista, ja siellä on mukava vaihtaa kuulumisia myös vanhempien nuorten kanssa, jotka haluaisivat ehkä vieläkin osallistua kerhoon, vaikka ikä olisikin jo ylittynyt. 

Eteisen kenkäkaaos. Kuva: Joni Päivinen.

Vapaata yhdessäoloa 

Kerhossa lapset kokoontuvat viettämään aikaa omassa tahdissaan. Ohjattua toimintaa ei yleensä järjestetä, vaan lapset voivat päättää itse, miten iltansa viettävät kerhon sääntöjen puitteissa.  

– Lapset pelaavat mielellään biljardia. Välillä valvojat tuovat mukanaan uusia lautapelejä tai korttipakan, ja näitä pelataan lasten kanssa yhdessä. Illan aikana lapset voivat syödä omia eväitään tai herkkuja ja pelata PS-konsolilla. 

Hyvällä säällä monet lapset viettävät osan illasta ulkona, jolloin kerhosta on liikettä pihalle, lähikauppaan ja takaisin kerholle.  

Nuorkassa järjestetään myös silloin tällöin erityistä ohjelmaa, kuten vohvelinpaistokestejä, joissa lapset saavat itse paistaa omat vohvelinsa kerhon keittiössä. Kevään lopussa vietetään kauden päätösiltaa, jossa grillaillaan makkaraa, soitetaan musiikkia ja joskus paistetaan myös lettuja.  

– Päätösiltaan kutsutaan myös seuraavan syksyn uudet neljäsluokkalaiset huoltajineen, ja tarjoilut sponsoroi paikallinen K-Market Haarajoki – lämmin kiitos kauppias Petri Tervahartialalle tästä tuesta! 

Taustalla yhteisön vahva tuki 

Asukastalo Werso on Haarajoella sijaitseva kaupungin omistama vanha koulurakennus, jonka tilat palvelevat monipuolisesti paikallisia toimijoita. Rakennuksen toinen puoli on seurakunnan vuokraamana 1.–2.-luokkalaisten iltapäiväkerhotoiminnalle, kun taas toinen puoli on Haarajoen asukasyhdistyksen käytössä. Asukastalon tiloissa kokoontuvat muun muassa Nuorkka-kerho, Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisyhdistyksen perhekahvila sekä asukasyhdistys omiin tapaamisiinsa.  

Nuorkka-kerhon taustat ulottuvat yli kymmenen vuoden päähän. 2010-luvun alussa Haarajoella toimi Järvenpään kaupungin nuorisotoiminnan kerho, mutta sen tila kärsi vesivahingosta, ja samaan aikaan kaupungin nuorisotoimintoja alettiin keskittää. Tämä johti sivutoimipisteiden sulkemiseen, ja myös vanhassa Haarajoen puukoulussa toiminut sivukirjasto lakkautettiin.  

– Koska matka Järvenpään keskustaan on noin 6,5 kilometriä, Haarajoen asukasyhdistys alkoi suunnitella omaa asukastaloa alueen tarpeisiin.  

Tämän seurauksena vuosina 2014–2015 Haarajoen koulun toisen puolen, entisen kirjastotilan, tilat kunnostettiin talkootöinä ja Keudan oppilastöinä asukastaloksi. Asukasyhdistys otti vastuun tilan hallinnoinnista, ja Nuorkan toiminta käynnistyi asukasyhdistysaktiivi Kirsti Mäntysen johdolla.  

– Kerho on toiminut paikallisten vapaaehtoisten voimin vuodesta 2015 lähtien, ja Haarajoen asukasyhdistyksen tuki on ollut toiminnan jatkumisen kannalta keskeinen. Myös Järvenpään Lions Club on osallistunut tukemalla Nuorkka-kerhoa hankkimalla PS-pelikonsolin, pelejä ja television lasten käyttöön, Usvakari ja Päivinen kertovat. 

Biljardipeli käynnissä. Kuva: Joni Päivinen.

Vapaaehtoisten valvojien suuri merkitys 

Kerhon toimintaa ylläpitää tällä hetkellä noin kymmenen vapaaehtoista aikuista. Joka perjantai kaksi valvojaa saapuu paikalle avaamaan ovet, toivottamaan lapset tervetulleiksi ja viettämään iltaa heidän kanssaan. Useimmat valvojat ovat alueella asuvia vanhempia, joiden lapset käyvät kerhossa. Nykyiset valvojat ovat olleet mukana toiminnassa 1–2 vuotta. Valvojatiimi uusiutuu lasten siirtyessä yläasteelle. 

– Valvojia on rekrytoitu esimerkiksi koulun WhatsApp-ryhmissä ja Facebookin Haarajoki-ryhmässä sekä Haarajoen koulun kautta. Monet valvojat ovat houkutelleet mukaan myös naapureitaan ja tuttaviaan. Kerhon toiminta nojaa täysin vapaaehtoisiin, joiden aktiivisuus mahdollistaa jatkuvuuden, Usvakari ja Päivinen kertovat. 

Tällä hetkellä aktiivisia valvojia on 6–7 ja muutama varalla, mutta lisää tarvittaisiin. 

– Sujuva toiminta olisi turvattu 10–12 valvojalla, jolloin vuoroja kertyisi muutamia sekä syys- että kevätkaudelle. Toivotamme kaikki toiminnasta kiinnostuneet tervetulleiksi – mukaan voi tulla kaikki yli 18-vuotiaat, aikuisista eläkeläisiin.  

Nuorkan vapaaehtoisina toimivat vanhemmat pääsevät tutustumaan paremmin alueen nuoriin ja heidän kiinnostuksen kohteisiinsa. 

– Uskomme vahvasti, että tämä toiminta vahvistaa yhteisöllisyyttä ja edistää vuorovaikutusta nuorten ja aikuisten välillä, tuoden alueen elämään harmoniaa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. 

Yhteistyötä koulun kanssa lasten hyvinvoinnin puolesta 

Nuorkka tekee myös tiivistä yhteistyötä Haarajoen koulun kanssa lasten turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. 

– Tavoitteena on yhdessä huolehtia lasten hyvinvoinnista. Koulun läheisyydessä asuvat arvostavat, että perjantai-iltaisin alueella on aikuisten läsnäolo kerhon kautta. Yhteistyötä tehdään myös tiedotuksessa ja valvojien rekrytoinnissa, sillä lasten hyvinvointi on sekä koulun että kerhon yhteinen tavoite. 

– Lisäksi Haarajoen asukkaat arvostavat omaa nuorisotilaa. Nuorkka onkin hyvä esimerkki paikallisesta yhteisöllisyydestä ja alueen nuorten tukemisesta, Usvakari ja Päivinen päättävät. 


Järvenpääelämää-tarinoissa esitellään järvenpääläistä elämänmenoa ja kerrotaan syvemmin kaupungissa tapahtuvista ajankohtaisista asioista.

Footer is loading...