Hyppää sisältöön

”Että joku olisi kysynyt mitä mulle kuuluu”

Aikuisen kiinnostuksella voi olla ratkaiseva vaikutus nuoren valintoihin

Pidä pääsi -ilta tarjosi entisille nuorille ja nykynuorten asioista kiinnostuneille tuhdisti ajankohtaista tietoa nuorten päihteiden käytöstä ja elämänhallinnasta 29.11. Järvenpää-talolla. Tällä hetkellä Suomi on nuorten huumekuolemien kärkimaa maailmassa, ja huumeita on helppo saada Keski-Uudellamaalla. Lisäksi nuoren on vaikea saada ongelmaan matalan kynnyksen hoitoa.

Neuvoja ja selviytymistä

Päihdeteemaisen vanhempainillan toteuttivat Järvenpään nuorisopalvelut yhdessä Elämäni sankari ry:n kanssa, joka on tehnyt lähes 25 vuotta ehkäisevää päihdetyötä nuorten kanssa. Paikalla oli viitisenkymmentä kuulijaa ja osallistujaa.

Jokaisella päihdekoukusta selviytyneellä on tarina kerrottavanaan. Omansa jakoivat Pidä pääsi -illassa videolla jääkiekkoilija Ville sekä paikalle kutsutut, huumenuoren äiti Katja ja huumeiden kanssa pitkään taistellut Riikka. Katja ja Riikka korostivat aikuisuuden merkitystä murrosiän vaikeissa vuosissa.

Vanhempi ole hereillä

”Aikuisten pitäisi opetella asioita, olla hereillä ja tietoisia ”, totesi Riikka, ”siitä mitkä päihteet ovat suosittuja, mitkä tekevät käyttäjän hyperkeskittyneeksi, mistä tulee isot pupillit…”

”Meidän pojasta tuli rohkeampi ja tunteikkaampi, mikä ei ole 16-vuotiaalle luontaista”, Katja lisää.

”Haaste onkin, että kymmenessä vuodessa huumeiden pitoisuudet ovat muuttuneet paljon”, lisää Elämäni sankari ry:n toiminnanjohtaja Henrik Norrena.

Opettajien ja vanhempien hyvää yhteistyötä painottivat kaikki asiantuntijat. Tarinoissa yhteistä tuntuu olevan, että jossain valvontaa ja yhteistyötä ei ole ollut tai se on pettänyt; toisinaan valvonta on ollut ongelmissa olevaa nuorta syyllistävää. Nuoren on itsensä vaikea myöntää olevansa koukussa, ja niissä ihan tavallisissa perheissä pyritään pitämään kulisseja yllä. Nyt nelikymppinen selviytyjä Riikka olisi toivonut nuorelle itselleen apua:

”Että olisin osannut pyytää apua, joku olisi kysynyt mitä mulle kuuluu ja jäänyt kuuntelemaan vastausta. Yhteyden luominen oli hankalaa, joihinkin opeihin oli hyvä suhde ja oli mulla lempipoliisikin. Nuori tarvitsee turvallisia aikuisia ja kotiintuloajat, mutta itse suojelin omaa alkoholistiperhettäni. Koulun opet ehkä huomasivat, mutta eivät osanneet puuttua.”

Toipumiseen tarvitaan kaikkia

Päihteiden käyttö on oire, ja addiktio on tunne-elämän sairaus, josta toipumiseen tarvitaan paljon kohtaamisia ja vertaistukea. Katja korostikin, että resursseja tulisi sijoittaa apuun ja tukeen myös läheisille, jotka niin ikään sairastuvat läheisen sairastumisesta. Koskettavassa äidin tarinassaan Katja kertoo lukemattomista karkaamisista, päiviä kestävistä etsinnöistä sekä elämänsä vaikeammasta päätöksestä sijoittaa huostaan oma lapsi. Hänen selviytymistaktiikkansa on ollut avoimuus ongelmasta sekä kriisissä lujittunut parisuhde.

Henrik Norrena esitteli tilaisuudessa tuoreen, 7.-9. luokkalaisille suunnatun hyvinvointikyselyn Järvenpään tuloksia, ja muistutti nuorta suojaavista tekijöistä:

”En malta olla korostamatta vanhempien merkitystä lasten kasvattajana. Hyvät puheyhteydet nuoren kanssa, kehuminen ja kysyminen, rajojen asettaminen ja se, että vanhempi tietää missä ja kenen kanssa lapsi liikkuu. Vanhemmat ovat kiinnostuneita nuoren elämästä ja osoittavat sen teoillaan.”

Harrastamisessakin suojaava tekijä ovat vanhemmat

Urheilutaustainen Norrena toteaa harrastamisen olevan suojaava tekijä, mutta korostaa valmentajan pelisilmää. Tähän Järvenpään kaupungin nuorisopäällikkö Anu Puro lisää, että harrastamisessakin suojaava tekijä ovat ne vanhemmat:

”Plus harrastukset ovat hyvä keino saattaa vanhempia yhteen! Vertaistukea tarvitaan.”

Elämäni sankari ry:n toteuttaman hyvinvointikyselyn mukaan 18 prosenttia nuorista haluaisi viettää enemmän aikaa huoltajiensa kanssa. Hyvinvointikyselyyn vastasi 7.-9. luokkalaisista Järvenpäässä 906 nuorta ja Keski-Uudenmaan alueella yli 5 000.

Tutustu tuloksiin: Järvenpään nuorten vastaukset hyvinvointikyselyyn.

Footer is loading...