Hyppää sisältöön

Edistetään hyvinvointia ottamalla puheeksi

Järvenpään varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa on työn tekemisen tapoja kehitetty jo vuosien ajan. Työn kehittämisen ja työssä kehittymisen tueksi olemme aika ajoin saaneet hankerahaa eli lisäpanosta. Kehittämisen on tärkeää perustua työnsä tekijöiden kokemuksiin, tietotaitoon ja tarpeeseen, sillä jokainen oppiva yhteisö lähtee liikkeelle senhetkisistä lähtökohdista ja etenee omassa tahdissaan. Yhteisöohjautuvuus- ja Puheeksiottava kunta – hyvinvoivat perheet –hankkeissa on havaintojen ja kokemusten pohjalta kerätty tietoa lasten ja heidän perheidensä sekä työntekijöiden hyvinvoinnista.

Kaksi valokuvaa vierekkäin, ihmisiä kerääntyneenä pöydän ympärille tutkimaan erilaisia lappuja.

Luo luottamusta – tunteiden, uskomusten ja oletusten vaikutus vuorovaikutussuhteissa

Vuorovaikutukseen ja kohtaamiseen liittyy aina tunteita, uskomuksia ja oletuksia. Omat kokemuksemme vaikuttavat siihen, millaisia oletuksia ja uskomuksia meissä herää. Siksi omista oletuksista on hyvä olla tietoinen. Vuorovaikutuksessa saattaa esiintyä ristiriitoja. Tämä on inhimillistä ja kuuluu vuorovaikutukseen. Epäselvyyttä tai ihmettelyä herättänyt asia kannattaa ottaa puheeksi. Puheeksiottamista kannattaa harjoitella, sillä vuorovaikutustaidoissa voimme kehittyä.

”Mitä sinulle/teille kuuluu?” on hyvä tapa aloittaa keskustelu, sillä tällä rakennetaan suhdetta toisiin. Luottamuksellinen ilmapiiri edistää kaikkien osallisuutta. Kuulluksi tulemisella on merkitystä: koemme olevamme hyväksyttyjä ja meille syntyy yhteinen ymmärrys aiheesta. Aito kohtaaminen kehittää omia vuorovaikutustaitojamme ja tarjoaa mahdollisuuden oppia uutta. Meillä kaikilla on vastuu ottaa puheeksi ja nostaa esille ei-toimivia käytänteitä. Osoitetaan olevamme läsnä ja ollaan kiinnostuneita toisistamme. Näin edistämme turvallista ilmapiiriä ja luomme suhdetta toisiimme.

Terveisin 

Leena Korhonen, Puheeksi ottava kunta -hankkeen koordinaattori, hyvinvoinnin palvelualue.

Suvi Lindberg, Hyvinvointia yhteisöohjautuvuudesta -hankkeen projektipäällikkö, opetuksen ja kasvatuksen palvelualue

Footer is loading...