Hyppää sisältöön

Digitukea on tarjolla Järvenpäässä

Nykyaikana monet arjen asioinnit hoidetaan erilaisilla digilaitteilla, kuten kännykällä, tabletilla tai tietokoneella. Olipa kyseessä sitten pankkiasiointi, verkossa ostaminen tai lomakuvien siirtäminen, tarvitsemme siihen jonkinlaista digilaitetta. Onko sinulla digipeukalo keskellä kämmentä? Näin ei tarvitse olla, sillä digitukea on Järvenpäässä tarjolla.

Järvenpään kirjaston ja Myllytien toimintakeskuksen tiloissa neuvontaa digilaitteiden käyttöön antavat eri toimijat ja alan opiskelijat.

Leena Louko saapui kirjastolle Enter ry:n tarjoamaan digiopastukseen perjantaina 27.9. kannettavan tietokoneensa kanssa. Leena oli varannut ajan digiopastukseen jo etukäteen.

Nainen ja mies istuvat vierekkäin pöydän ääressä. Naisella on edessään kannettava tietokone.
Leena Louko ja digiopastajana Matti Raitio Enter ry:stä tutkailevat Leenan koneen oletussovelluksia.

– Minun pitäisi saada asennettua tähän koneeseen eri sovelluksia, kuten muun muassa Chrome-nettiselain. Olen käynyt tässä digiopastuksessa jo aiemminkin ja aina saanut hyvää neuvoa.

Leena kertoo, että hänelle tietokone on tutumpi jo senkin takia, koska työelämässä ollessaan hän käytti työssään tietokonetta. Älykännykkäkin hänellä on, mutta hän hoitaa mieluimmin asioitaan tietokoneen kautta.

– Kyllä ikäihmisen on hyvä olla ajan tasalla näistä digikoukeroista, sillä kaikki asiat sekä asioinnit tapahtuu nykyään netin kautta. Ilman näitä laitteita ei tule toimeen, kertoo Leena.

Kirjastossa ja Myllytien toimintakeskuksessa on ollut jo useamman vuoden tarjolla digiopastusta erilaisten älylaitteiden, kuten tietokoneen, älypuhelimen tai tabletin käyttöön. Digineuvonta on löytänyt oman paikkansa ja osoittanut tarpeellisuutensa, sillä asiakkaita on riittänyt lähes jokaiseen opastukseen saamaan tukea omiin digitaitoihinsa.

– Meillä kirjastossa Enter ry:n ja Eläkkeensaajien Keskusliiton vapaaehtoiset seniorit sekä Keudan datanomiopiskelijat antavat maksutonta ja henkilökohtaista vertaisopastusta tietokoneiden, tablettien ja kännyköiden käytössä. Asiakkaan tarvitsee ottaa mukaan oma laitteensa, laturi sekä tarvittavat tunnukset ja salasanat, kertoo kirjastonhoitaja Jenni Ahvenainen.

Millaisiin asioihin digitukea sitten useimmiten tarvitaan?

– Ehkä eniten kysytään neuvoa tietojen siirtämisestä uuteen puhelimeen tai kuvien viemisestä tietokoneelle, eri sovellusten käytöstä ja päivittämisestä tai miten jossakin verkkopalvelussa asioidaan. Myös ihan läppärin peruskäyttöön kaivataan tukea. Saatetaanpa kysyä myös, että miten tämä qr-koodi toimii, jatkaa Jenni.

– Myllytien toimintakeskuksen tiloissa digitukea tarjoavat Enter ry:n ja Eläkeliiton vapaaehtoiset sekä Spesian opiskelijat. Opastusta järjestetään myös ammatillisena työpajatoimintana, kertoo koordinoiva työpajaohjaaja Nina Sandqvist.

Digitaitoihinsa tukea eivät pyydä yksistään ikäihmiset, vaan digiopastuksessa käy myös yllättävän paljon työikäisiäkin ihmisiä.

Jenni ja Nina näkevät digiopastuksen tärkeänä, jota kaupunki haluaa omalta osaltaan edistää. Monet palvelut, kuten Kelan, verotoimiston ja TE-toimiston palvelut toimivat digitaalisten kanavien kautta. On tärkeää, että ihmisellä on taito ja mahdollisuus hoitaa asioitansa näissä palveluissa. Myös kaikenlainen osallistaminen, vaikkapa kyselyihin vastaaminen, toteutetaan useimmiten digitaalisin menetelmin. Digitaitojen ylläpitäminen edesauttaa myös ihmisen vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuuksia yhteiskunnassa.

Niin kirjastolla kuin toimintakeskuksessa digiopastuksen saaminen on maksutonta.

Mitä tulee ottaa huomioon, kun on tulossa digiopastukseen?

– Oma laite, mahdollinen laturi, ettei virta pääse loppumaan, sekä omat tunnukset helposti saataville. Tietoturvallisen toiminnan vuoksi asiakas kirjautuu tarvittaessa aina itse omilla tunnuksillaan palveluun digiopastajan neuvoessa vieressä, kertoo Myllytien toimintakeskuksessa digiopastusta antava mediatekniikan insinööriksi opiskellut Digi-Juha (kuvassa alla).

Mies istuu pöydän takana. Hänellä on pöydällä kannettava tietokone. Pöydän etuosassa tiedote digituesta.

Täältä saat opastusta digilaitteisiin

Järvenpään kirjasto, Kirjastokatu 8, 04410 Järvenpää

Opastusta 13.9.–22.11.2024 parittomina viikkoina perjantaisin klo 10–12: 13.9., 27.9., 11.10., 25.10., 8.11. ja 22.11. Ajanvaraus puh. (09) 2719 2536, kirjasto@jarvenpaa.fi.

Datanomi arkisin Keudalta joka päivä noin klo 11 eteenpäin. Tukea saatavilla ilman ajanvarausta, mutta halutessasi voit myös varata datanomille ajan.

Myllytien toimintakeskus, Myllytie 11, 04410 Järvenpää

Opastusta 20.9.–13.12.2024 ilman ajanvarausta ma–ke klo 9–14 työpajatoimintana, keskiviikkoisin klo 12–14 Spesian opiskelijat, torstaisin klo 10–12 Eläkeliiton järjestämänä.

Ajanvarauksella parillisten viikkojen perjantaina klo 10–12 Enter ry. Ajanvaraus puh. 040 315 2125, toimintakeskus@jarvenpaa.fi.

Tietotekniikkakursseja ja etäopastusta

Järvenpään Opisto järjestää tietotekniikkakursseja Järvenpää-talolla ja lukiolla. Kursseja on tarjolla niin aloittelijoille kuin edistyneemmillekin. Tutustu kursseihin ja ilmoittaudu mukaan opiston ilmoittautumisohjelmassa.

Lisäksi valtakunnallisesta SeniorSurf Etäopastus -palvelusta ikäihmiset mistä päin Suomea tahansa voivat pyytää etäopastusta digiasioissa. Palvelua koordinoi Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminta. Opastajina toimivat vapaaehtoiset vertaisopastajat eri puolilta Suomea.

Katso lisää verkkosivuiltamme Digitukea tietokoneisiin ja muihin älylaitteisiin | Järvenpää (jarvenpaa.fi)

Footer is loading...