Cooperin päiväkodin kohtaamistila sai alkunsa ajatuksesta vanhempien yksinäisyyden ehkäisemiseen – tänä päivänä tilaa hyödynnetään monipuolisesti eri tarkoituksiin
Ihmisten kohtaaminen ja yhdessä tekeminen on luonut uudenlaisia tekemisen ja yhteistyön malleja Järvenpään hyvinvointikampuksella. Kohtaamistilakonseptista ja uudenlaisesta yhteisöllisyydestä on kiinnostuttu myös muualla.
Järvenpään ympäri vuorokauden toimivassa Cooperin päiväkodissa toimii kohtaamistila, jossa päiväkodin työntekijät voivat aidosti kohdata lasten vanhempia, vanhemmat toisiaan ja lapset ikäihmisiä. Vaikka päiväkoti kohtaamistiloineen valmistui alkuvuodesta 2021, kohtaamistoiminta käynnistyi toden teolla kuitenkin vasta syksyllä 2022 pahimman korona-aallon laannuttua.
Tilojen yhteyteen on suunniteltu kohtaamispaikoiksi kotikeittiö, ryhmätila sekä iso liikuntasali. Sali on hyvinvointikampuksen yhteinen, jota Järvenpään sosiaali- ja terveyskeskus JUST:in kuntoutuspalvelut Järvenpään kaupungin yhteisöpalvelut muun muassa käyttävät. Lasten nukkuma-aikana yhteisöpalvelut järjestää ja koordinoi kohtaamistilassa erilaisia liikuntaryhmiä ja tapahtumia.
Muunkinlaista käyttöä tilalle on. Kaupungin liikuntapalvelut ja kulttuuripalvelut sekä Järvenpään Opisto hyödyntävät kohtaamistilaa toimintaa järjestäessään. Lisäksi Järvenpään Opisto järjestää Cooperin päiväkodilla muun muassa lasten liikuntakursseja, äitiysliikuntaa sekä jooga- ja hyvinvointikursseja. tapahtumia.
Kohtaamistilaa käyttävät säännöllisesti myös alueen yhdistykset sekä esimerkiksi Perhetalo Joutsikki, jonka tehtävän on tarjota lapsiperheiden hyvinvoinninohjausta 0–17-vuotiaiden lasten ja nuorten perheille. Perhetalo Joutsikin lapsiperheiden hyvinvoinninohjaajat toteuttavat Cooperin päiväkodin kohtaamispaikassa avointa toimintaa lapsiperheille neljänä päivänä viikossa. Perheille voidaan tarjota myös yksilöllistä tukea erilaisissa elämäntilanteissa.
− Päiväkoti sijaitsee hyvinvointikampuksella, jossa asuu paljon ikäihmisiä. Siksi päiväkotiin on luotu tiloja ja aktiviteetteja, joissa eri ikäryhmien kohtaaminen on mahdollista. Tavoitteena on, että esimerkiksi vanhempi väestö pääsee osalliseksi päiväkotitoimintaan. Toimintamalli on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja sen hyödyntämisestä on oltu kiinnostuneita myös muualla, kaupungin yhteisöpalveluiden erityisasiantuntija Anne Honkanen kertoo.
− Samoin vanhemmat ovat tervetulleita esittämään huolia tai kysymyksiä. Eikä välttämättä ainoastaan lapsen päiväkotiarjesta, vaan laajemminkin.
Yksinäisyyden torjumista
Cooperin päiväkodin päiväkodinjohtaja Iiro Koskelainen muistelee, että ajatus päiväkodin yhteyteen rakennettavasta kohtaamistilasta sai alkunsa jo lähes kymmenen vuotta sitten.
− Moni lapsi tulee yleensä meille hoitoon avioeron jälkeen. Lapsia tuo ja hakee moni yksinäinen äiti tai isä. Järvenpäähän on muuttanut paljon Pohjois-Suomesta tulleita vanhempia, joiden lähiverkko on saattanut jäädä lähtösijoilleen. Tästä syntyi ajatus, voisiko päiväkodin yhteyteen saada suunniteltua tilan, jossa vanhemmat voisivat kohdata, Koskelainen avaa kohtaamistilan taustoja.
− Kun Cooperin päiväkoti päätettiin rakentaa hyvinvointikampuksen yhteyteen, oli luonnollista ajatella myös muunlaisia kohtaamisen ja tekemisen mahdollisuuksia Myllytien toimintakeskuksen sekä Myllytien palvelu- ja senioritalon ikäihmisten kanssa. Päiväkodistamme on tehty esteetön heitä ajatellen.
Koskelainen kertoo myös vanhempien ja henkilöstön olleen kohtaamistilan visiointivaiheessa innostuneita siitä, että lapset pääsevät kohtaamaan ikäihmisiä.
− Jos vanhemmat ovat muualta lähtöisin, eivät lapsetkaan välttämättä näe omia isovanhempiaan niin usein. Henkilöstölle yhteistyön suunnitteleminen oli perusarjesta poikkeavaa toimintaa ja siksi hyvin innostavaa.
Cooperin päiväkodin kohtaamistilat vastaavat osaltaan kaupungin koulujen ja päiväkotien tilojen yhteis- ja monikäyttöisyyden hyödyntämiseen. Siitä mainitaan myös vuonna 2022 julkaistussa Hyvinvoinnin palveluverkkosuunnitelmassa 2022−2035.
Tunnustusta lähitalotoiminnalle
Jo ennen kohtaamistilan toiminnan aloitusta alueen lähitalo- ja asukastoiminnalle myönnettiin Kunta-alan työelämän kehittämisohjelman Kunteko-palkinto syksyllä 2020.
Järvenpään kaupungin hyvinvointitehtävän tavoitteena ikääntyneille ja työikäisille on mahdollistaa sujuva ja turvallinen arki sekä osallistaa heitä monipuoliseen toimintaan. Tähän on tähdännyt myös yhteisöpalveluiden koordinoima hyvinvointikampuksen lähitalotoiminta.
− Olemme saaneet kytkettyä lähitalojen toiminnan toimivaksi kokonaisuudeksi, joka palvelee kaikkia osapuolia, Honkanen kertoo.
− Jatkossa haluamme vahvistaa ikäihmisten ja lasten kohtaamisia sekä tehdä tiivistä yhteistyötä luoden uusia kokeiluja aktiivisten toimijoiden kanssa. Kohtaamistilan käytön laajentamista eri tarpeisiin myös ilta-aikaan on pohdittu.
Honkanen toivoo kohtaamistilan näyttävän esimerkkiä myös muille kaupungissa toimiville yhteisöille. Koskelainen taas kertoo olevansa kiitollinen, että ympärillä on ollut ihmisiä, jotka ovat olleet kiinnostuneita aidosta yhteistyöstä erilaisten kohtaamisten mahdollistamiseksi.
Järvenpääelämää-tarinoissa esitellään järvenpääläistä elämänmenoa ja kerrotaan syvemmin kaupungissa tapahtuvista ajankohtaisista asioista.