3D-mallilla rakennuslupa ilman turhaa byrokratiaa
Järvenpäässä ollaan jo vuosia kehitetty toimintatapaa, jossa rakentaja voi myöntää itselleen rakennusluvan. Käytännössä rakentaja hakee rakennuslupaa sähköisellä 3D-mallilla. Tavoitteena on nopeuttaa lupaprosessia niin, että rakentajalla itsellään on merkittävä rooli prosessissa ja viranomainen vain ikään kuin ohjaa sekä opastaa rakentajan lupaehtojen mukaiseen lopputulokseen. Tämä vähentää turhaa byrokratiaa puolin ja toisin, jolloin koko lupaprosessi on läpinäkyvä ensimmäisestä vaiheesta lähtien.
“Järvenpään ja Hyvinkään rakennusvalvonta on ollut Suomessa ensimmäisenä liikkeellä ja maailmanlaajuisestikin kärkikastia”, projektin puuhamies, johtava rakennustarkastaja Jouni Vastamäki toteaa.
Laurosen perhe sai tontin kulttuurihistoriallisesti merkittävältä Lepolan alueelta Järvenpäästä. He halusivat rakentaa unelmiensa kodin, joten suunnitelmat haluttiin mallintaa tarkasti ennen lupa- ja rakennusvaihetta. Pääsuunnittelijaksi valittiin rakennusarkkitehti ja tietomallinnuksen kehityspäällikikö Roope Syvälahti, joka on yksi Suomen johtavia alansa asiantuntijoita.
”Alunperin meillä oli vain yksinkertainen tavoite: saada haaveilemamme koti – mutta projektista tulikin hiukan kunnianhimoisempi”, toteaa perheen isä Hannu Lauronen.
Ensimmäiseen Järvenpään rakennusvalvonnan järjestämään rakentajailtaan mennessä unelmien kodista oli jo ensimmäinen versio valmiina. Rakentajaillassa Jouni Vastamäki heitti Laurosille haasteen maailman ensimmäisestä 3D-tietomallinnuksella rakennuslupaa hakevasta pientalosta. Perhe tarttui tähän haasteeseen ja Syvälahden johdolla suunnitelmia hiottiin sitä silmällä pitäen. Uudenlaisen toiminnan ykköstavoitteena on ennen kaikkea toteuttaa Laurosten perheelle unelmien koti, joka näyttää ja tuntuu hyvältä – sekä virtuaalimaailmassa että todellisuudessa.
Kun miltei lopullinen malli talosta oli saatu valmiiksi, lähdettiin hakemaan talovalmistajaa, joka voisi mallin toteuttaa ja olisi halukas osallistumaan pilottiprojektiin. Useat talotehtaat halusivat käyttää tuttua, omaa konseptia, eikä kaikilta löytynyt intoa poiketa massasta. Lopulta Jukkatalo valittiin mukaan tähän ainutlaatuiseen hankkeeseen. Laurosille Jukkatalo oli ennestään tuttu, ja paikallinen edustaja Leila Eloranta toi mukanaan projektiin sopivasti uutta näkemystä. Tämän vuoksi yhteistyökumppanin valinta oli helppoa.
3D-tietomallintaminen tarjosi suunnitteluvaiheessa paljon etuja Laurosille, jotka halusivat aktiivisesti vaikuttaa oman kotinsa suunnitteluun. 3D -mallinnoksessa päästiin kävelemään sisällä ja suunnittelemaan tila- ja rakenneratkaisuja, joita ei olisi tullut edes ajatelleeksi perinteisessä 2D -mallissa. Istuskellessa esimerkiksi virtuaalisesti oman talon saunassa, saattoi huomata, ettei suihkujen sijoittelu pesuhuoneessa ole optimaalinen tai saunasta näkee suoraan wc-istuimelle. Tällöin pystyttiin tekemään konkreettisisa muutoksia, jotka palvelevat talon muuttavan perheen toiveita ja tarpeita.
Tietomallinnus muuttui konkretiaksi kiintokalusteita valittaessa ja suunniteltaessa. Keittiön ja muut kiintokalusteet toimittaa riihimäkeläinen Studiokaluste, joka on aiemmin toimittanut kalusteita lähinnä julkiskohteisiin.
Järvenpään rakennusvalvonta oli myös aktiisena osapuolena projektissa jo suunnitteluvaiheessa. Rakennusvalvonnan johdolla palaveerattiin naapurien kanssa. 3D-mallin avulla käytiin läpi naapuruston tonttien korkomaailmaa ja mallia apuna käyttäen saatiin sovitettua tontien maanpinnan korkoeroavausuudet yhteneviksi kaikkien viiden naapurin kanssa. Talon 3D-malli ajettiin myös Järvenpään käyttämään Kunta 3D –ohjelmaan, johon kaikki alueelle rakentavat voivat ajaa omat 3D-mallit kiinteistöistään. Tämä palvelee rakentajia siten, että huolellisesti mallinnetun talonsa ikkunasta voi rakennuttaja katsella tulevia maisemia virtuaaliympäristössä ja tarvittaessa teettää muutoksia tämän perusteella.
Ennen varsinaisen luvan jättämistä Laurosten malli käytiin vielä kerran läpi Jouni Vastamäen kanssa. Häneltä saatiin arvokkaita neuvoja esimerkiksi julkisivun suhteen, jotta rakennus istuu saumattomasti historiallisesti arvokkaaseen Tuusulanjärven kulttuurimaisemaan. Mallin avulla voitiin tehdä muutoksia kiinteistöön vaikka kesken palaverin, jolloin pystyttiin heti näkemään, miten muutokset vaikuttavat kokonaisuuteen.
3D -tietomallintaminen on tulevaisuutta myös pientalorakentamisessa ja tulevaisuus on jo Järvenpäässä. Rakennuttajan kannalta mallintaminen tarjoaa upean mahdollisuuden kokea oma, uusi koti jo ennenkuin sitä on edes alettu rakentaa. Näin säästytään monilta ikäviltä yllätyksiltä ja kodista saadaan paremmin perheen tarpeita palveleva. Koska tämä on vielä uutta pientalopuolella, niin toistaiseksi tämä vaatii myös oikeat kumppanit: ammattimaisen mallintajan, innovatiivisen talotehtaan sekä edistyksellisen kaupungin rakennusvalvonnan, puhumattakaan innostuneesta rakennuttajasta.
Laurosten projektissa onneksi kaikki palaset loksahtivat paikoilleen – ja vaikka rakennuslupatarkastus ei ihan Vastamäen lupaamassa sekunnissa tullutkaan, niin sangen nopeasti silti. Itse tarkastus käytiin läpi tietomallilla, joka oli ajettu Solibri-ohjelmaan, johon oli ajettu myös tarvittavat tarkastussäädökset. Itse prosessiin käytettin aikaa noin 15 minuuttia. Ehkäpä jo seuraavalla kerralla päästään lähelle tuota Vastamäen lupaamaa sekuntia!
Seuraava askel onkin itse rakennusprojekti. Kun viimeiset rekennuspölyt on puhdistettu uudesta kodista keväällä 2022, on aika tehdä loppupäätelmät: tuliko oikeasta kodista yhtä hyvä kuin 3D mallinnettu koti vai jopa vielä parempi?