Uudet työllisyysalueet aloittavat vuoden 2025 alussa – mitä muutos tuo mukanaan?
Vuodenvaihteessa aloittava TE-palvelu-uudistus tuo työllisyyspalvelut kuntien vastuulle. Keski-Uudellamaalla kuusi kuntaa muodostavat yhteisen työllisyysalueen, jonka tavoitteena on tuoda palvelut lähemmäksi asiakkaita ja nopeuttaa työllistymistä.
TE-palvelut siirtyvät valtiolta kuntien vastuulle 1.1.2025 alkaen. Tavoitteena on tuoda uudistuksessa työllisyyspalvelut lähemmäksi asiakkaita sekä nopeuttaa työllistymistä. Keski-Uudellamaalla alueen kuusi kuntaa Järvenpää, Hyvinkää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula muodostavat yhteisen työllisyysalueen, joka järjestää asukkaidensa työllisyyspalvelut. Mitä uudistus käytännössä tarkoittaa kuntalaisille, työnhakijoille ja yrityksille?
Aiheesta keskustelemassa Järvenpäästudiossa oli Keski-Uudenmaan työllisyysalueen työllisyysaluejohtaja Annukka Jamisto. Keskustelun juonsi TE-uudistuksen viestinnästä vastaava viestinnän erityisasiantuntija Paula Larjo.
– Uudistus on mittava, sillä valtion ylläpitämät TE-toimistot lakkaavat olemasta vuodenvaihteessa. TE-palveluiden tuottaminen ja organisointi siirtyy kuntien muodostamiselle työllisyysalueille, joita tulee yhteensä 45, Jamisto avaa uudistusta.
– Hyvinkäälle ja Järvenpäähän avataan uudet Palvelutori-konseptilla toimivat lähipalvelupisteet. Tämä tarkoittaa, että näissä toimipisteissä tarjotaan palvelua päivittäin. Lisäksi toimipisteissä on aulapalvelu, joka auttaa asiakkaita löytämään tarvitsemansa palvelut. Paikalle voi saapua ilman ajanvarausta. Mukana toiminnassa on myös muita viranomaisia, kuten Kela, joka tarjoaa palveluja näissä toimipaikoissa, Jamisto jatkaa.
Lähipalveluita on myös muissa kunnissa, joissa toimii ajanvarauksella toimivia TE-palvelupisteitä.
Mitä hyötyä uudistuksesta on? Entä miten uudistuksessa huomioidaan erityisryhmien, kuten maahanmuuttajien ja pitkäaikaistyöttömien tarpeet? Voiko palveluihin hakeutua verkossa ja kuinka digitaaliset palvelut käytännössä toimivat?
Kaupunkilaiset halusivat tietää, saavatko yritykset lisää mahdollisuuksia yhteistyöhön työllisyyspalveluiden kanssa, kuten räätälöityjä koulutuspaketteja, kasvavatko kuntien budjetit TE-uudistuksen ja lisääntyneiden tehtävien myötä, tuleeko palveluihin uusia innovaatioita tai kokeiluja, voiko asioida missä tahansa Keski-Uudenmaan kunnan palvelupisteessä ja millä perusteella arvioidaan, onko uudistus onnistunut?
Lisätietoja uudistuksesta ja muutoksesta saa kuntien omilta sivuilta sekä Keski-Uudenmaan TE-palveluiden sivuilta.
Katso jakso YouTuben kautta ylhäältä!