Hyppää sisältöön
Takaisin listaukseen
Järvenpääkirjoitus, Nuorten Järvenpää, Turvallinen arki

Jalkautuva työ – siellä, missä nuoretkin ovat

Nuorisotyöntekijät jalkautuvat nuorten pariin kauppakeskuksiin, julkisen liikenteen risteyskohtiin sekä muualle julkisiin tiloihin, missä nuoret viettävät aikaansa. Tavoitteena on nuorten turvallinen arki ja hyvinvointi. Walkers-bussi saapuu Järvenpäähän 12.4. alkaen ja on paikalla aina koulujen päättymiseen 2.6. saakka.

Nuorisopalvelujen päällikkö Anu Puro

Nuorisotyötä tehdään nuorisotalolla. Se lienee suurimmalle osalle ihan tuttua. Nuorisotyötä tehdään perinteisen nuorisotalotyön lisäksi myös kouluissa ja niissä julkisissa tiloissa, joissa nuoret viettävät vapaa-aikaansa. Tätä jalkautuvaa työtä on tehty aina ja paljon, monissa paikoissa, moneen aikaan ja kuitenkin; aina nuorisotyöllisellä otteella.

Nuori kohdataan arvostavasti mutta myötäkarvaan ei silitetä

Tehdään jalkautumista missä tai milloin tahansa, sillä on selkeä ydin, tarkoitus ja tavoite: nuoren kohtaaminen. Nuoren kohtaaminen on arvostamista, kannustamista, kuuntelemista, tukemista, ohjaamista ja ymmärtämistä. Se ei ole kaveruutta, myötäkarvaan silittämistä tai sitä loputonta ymmärtämistä, vaan rajoja asettavaa kasvatusta. Kohtaaminen on tiukkaa, mutta lempeää, yhdenvertaista välittämistä. Nuorta on tuettava ja hänen hyvinvointinsa varmistettava, vaikka hän kamppaileekin keskellä kasvamisen kipuja.

Nuorisotyö ei ota huoltajan roolia

Usein nuorisotyötä huudetaan avuksi silloin, kuin nuorten käyttäytyminen on häiritsevää, jollain alueella turvallisuuden tunne heikkenee tai jossain tehdään runsaasti ilkivaltaa. Nuorisotyö ei kuitenkaan ole järjestyksen valvontaa tai poliisin hommaa ja on myös muistettava, että vastuu nuoresta on aina huoltajalla.

Järvenpäässä nuorisopalvelut jalkautuvat aina, kun siihen on resurssien puolesta mahdollisuus ja kun nuoret ovat liikkeellä. Resurssien vuoksi siksi, että välillä sekä kouluissa että nuorisotalolla tapahtuu paljon, ja toiminta edellyttää työntekijöitten tehostettua läsnäoloa seinien sisäpuolella. Välillä ei jalkauduta siksi, että nuoretkaan eivät ole ulkosalla – kuka siellä kaatosateessa olisi. Välillä jalkaudutaan osana koko pääkaupunkiseudun Nuorisotyö raiteilla -verkostoa, koska nuoret, myös järvenpääläiset, liikkuvat raiteilla, pitkin pääkaupunkiseutua. Ja joskus nuoret ovat vain jossain: eivät siellä missä aikuiset.

Kinnari-Kyrölään erityistä huomiota

Järvenpään nuorisopalvelut ovat käynnistäneet 1.3.2023 Kinnari-Kyrölä projektin, jonka tavoitteena on kohdata ja ohjata mielekkään tekemisen pariin nuoria, jotka viettävät aikaansa kaduilla ja koulujen pihoilla, joista on erityinen huoli ja joilla on riski aiheuttaa häiriötä ja tehdä ilkivaltaa alueella. Erityisnuorisotyöntekijät jalkautuvat kouluihin ja alueille ja tekevät tiivistä yhteistyötä mm. oppilashuollon ja poliisin kanssa näiden nuorten tavoittamiseksi ja luottamuksellisen ohjaussuhteen luomiseksi. Toivottavaa on, että myös nuorten huoltajat saadaan mukaan ja työtä tehdään nuorten hyvinvoinnin eteen rinnakkain.

Walkers-bussi on linja-autosta nuorisokahvilaksi muutettu kulkupeli

Yksi alueellisen erityisnuorisotyön projektin yhteistyökumppaneista on Aseman Lapset Ry:n Walkers-bussitiimi, joka vastaa Walkers-bussitoiminnasta.

Walkers-bussi on julkisissa tiloissa toteutettavan nuorisotyön työväline. Linja-autosta nuorisokahvilaksi muutetulla kulkupelillä sekä jalkautuvalla työllä tavoitetaan pääasiassa 10–20-vuotiaita nuoria juuri sillä alueella, jonne bussi kulloinkin parkkeeraa.

Walkers-bussitoiminta saapuu Järvenpäähän, Kinnarin koulun pihalle 12.4. alkaen aina koulujen päättymiseen 2.6. saakka. Bussi on paikalla keskiviikkoisin klo 17–20 ja perjantaisin klo 18–23. Bussin avulla tarjotaan nuorille uudenlainen vapaa-ajan viettotapa ja tavoitetaan myös sellaisia nuoria, jotka esimerkiksi käyttäytymisensä tai oireilunsa vuoksi jäävät nuorille tarkoitettujen palveluiden ulkopuolelle. Bussi on niin sanotusti ei-kenenkään-maata, mikä helpottaa nuorten osallistumista. Bussilta löytyy aina aikuisia, niin Aseman Lasten työntekijöitä, kuin Järvenpään nuorisopalvelujen henkilöstöäkin.

Jos arkinen kohtaaminen ei riitä

Jalkautuessa kaduilla ja Walkers-bussilla käydään arkisia keskusteluja koulunkäynnistä, kaverisuhteista ja esimerkiksi tulevasta ammatinvalinnasta. Aikuisen luokse voi tulla hetkeksi tai löytää sitä kautta tiensä nuorisotalolle tai vaikkapa uuden harrastuksen pariin. Joskus arkiset kohtaamiset ja kasvatuskeskustelut eivät riitä. Silloin puututaan ja tehdään työtä pitkäkestoisesti, kutsutaan nuoren rinnalle muita toimijoita ja tiivistetään yhteistyötä huoltajien kanssa. Joskus on tehtävä päätöksiä nuoren puolesta. Oleellista kuitenkin on, että nuori ei jää syrjään tai perhe ilman tukea, vaan ympärille löydetään oikeat toimijat ja palvelut.

Kirjoittaja:

Anu Puro

Kirjoittaja:

Anu Puro

Footer is loading...